Продължете към съдържанието

В Троянската св. обител бе отбелязана 7-та годишнина от кончината на патриарх Максим

6023В ставропигиалната Троянска св. обите, където Българският патриарх Максим започва и завършва монашеския си подвиг, бе отбелязана годишнината от кончината на блаженопочившия първойерарх на родната ни православна църква.

Заупокойната св. литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, който бе в съслужение с Техни Високопреосвещенства Врачански митрополит Григорий, Видински митрополит Даниил, Негово Преосвещенств Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, свещеници и дякони.

В края на богослужението Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит се обърна със слово за блаженопочившия патриарх Максим, в което каза: "Патриарх Максим ни показа на дело как с Христоподражателна кротост се отстоява богозаповяданото ни единство в и на Църквата. Той ни опази през изпитанията в единство и ни завеща да бъдем единни във вярата, любовта, истината, в опазването на независимостта и достойнството на родната ни БПЦ. Остави ни своя висок пример и своите молитви. Като миротворец, той ни завеща своя блажен мир".

Негово Светейшество патриарх Неофит възглави панихидата в памет на блаженопочившия Български патриарх Максим, на който се изпълват седем години от кончината. Патриарх Неофит съслужи с Великотърновския митрополит Григорий, Ловчанския митрополит Гавриил, Неврокопския митрополит Серафим, Врачанския митрополит Григорий, Видински митрополит Даниил, както и епископите: Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод и Велички Сионий, игумен на Троянската обител.

На 6 ноември 2012 г. Българската православна църква осиротя. Блаженопочившият патриарх Максим се престави в Господа, малко след като навърши 98 годишна възраст. Тялото му бе положено съборния храм на Троянската св. обител в непосредствена близост до чудотворната икона на Майката Божия – Троеручица.

Текст и снимки: Ангел Карадаков – https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=304391

Visits: 1

Skip to content