Продължете към съдържанието

Със заупокойна молитва бе почетена паметта на загиналите български воини

49000362061 906df6c758 o scaledНа Архангелова Задушница по традиция държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев почете паметта и отдаде признателност на българските военнослужещи, загинали във войните за православната вяра и национално обединение, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

Пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища Румен Радев положи венец пред мемориала на загиналите герои.

Заупокойна панихида, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.

Пред Военния мавзолей-костница присъстваха и г-н Красимир Каракачанов, министър на отбраната на Р България, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, висши военнослужещи от всички родове войски, членове на военно патриотичните съюзи и роднини на загинали военни.

Ритуалът с военни почести се провежда от 1924 година. Традицията е прекъсната през 1946 г. и е възстановена през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военно пострадалите.

След панихидата за българските войни, паднали по бойните полета, епископ Поликарп посети Централните софийски гробища, където пред алеята, положени архиерей, свещеници, монаси, монахини и църковни служители извърши заупокойна молитва и се помоли за техните души.

Снимки: Александър Ангелов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 3

Skip to content