Продължете към съдържанието

Духовен концерт на хор “Св. Наум Охридски” се проведе в столицата

73541637 2345491852432284 4922258067128582144 nНа 3 ноември в столичния храм „Св. апостоли Петър и Павел“ църковен хор „Св. Наум Охридски“ с диригент д-р Андрей Касабов поднесе на пълната с жадна за източни православни песнопения публика духовен концерт.

Събитието е организирано с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. В програмата бяха изпълнени песнопения от Великата вечерня, включващи творби от класически автори на византийска църковна музика.

Концертът започна с обширните „Аниксандарии“ на преп. Йоан Кукузел (красиви, но трудни за изпълнение творби, не случайно наричани „бич за певците“), както и „Вся премудростию“ („древно“ на глас 8 – финалната част от обширните „Аниксандарии“ на преподобни Йоан Кукузел, съкратени от Хурмузий Книгохранител. Следваха „Господи воззвах“ на глас 1 от Яков протопсалт (18. век), светогорски напев на „Положи Господи“ и „Яко добля“ (стихира от службата на св. вмчк Георги Победоносец), „Свете тихий“ („древно“ на глас 2) и др. Продължилият над час и половина концерт завърши с думите на Давидовия 33 псалом „Богатии обнищаша“ („Богатите обедняха и огладняха, а ония, които дирят Господа, не са лишени от никое благо“).

Водещ на вечерта беше г-н Юлиан Периклиев (също част от хора като исократ), който не само обявяваше поредното изпълнение, но и превеждаше и обясняваше какво, как и кога се пее. А домакинът, ставр. ик. Кирил Дидов, който също се присъедини към певците, след като благослови и благодари на всички присъстващи, обеща такива концерти да се превърнат в традиция на този столичен храм.

Текст: Мартин Митов

Снимки: Славяна Кръстева

Видео: Соня Анкова

{gallery}2019-11-03{/gallery}

https://youtu.be/C5BEVRSTDzo

Visits: 4

Skip to content