Продължете към съдържанието

Архангеловден бе почетен с тържествена архиерейска служба в катедрален храм „Св. Неделя“

1350733На 8 ноември Православната Църква чества св. Архангел Михаил и Събора на безплътните небесни сили.

В чест на Архангеловден в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“, който днес чества своя втори храмов празник, бе отслужена тържествена архиерейска св. Литургия, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит.

Божествената св. Литургия възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Троянския и на Бачковския манастири, ставрофорен иконом Антон Славов и ставрофорен иконом Тоско Казакин от духовенството на храм „Св. Неделя“, протойерей Илиян Алексиев, предстоятел на храм „Рождество Богородично“, свещеник Христо Пашов, свещеник Костадин Тренев, свещеник Георги Марков, протодякон Иван Петков, както и дяконите Петър Славов, Георги Читалов, Лука Китин, Сотир Христов и Петър Очков.

На празничното богослужение присъстваха молитвено Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, столични духовници и голямо множество християни, изпълнили катедралния храм.

Тържествените църковни песнопения както обикновено изпълни мъжкия многогласен хор към храм „Св. Неделя“ с диригент проф. Мирослав Попсавов, за да допринесе за празничното молитвено настроение по време на светата Литургия.

Проповед за празника в прослава на безплътните небесни сили произнесе стажантът-свещеник Георги Марков, с призив да им подражаваме на топлотата на любовта, на милостта, на послушанието към Бога, за да имаме добри и спасителни плодове на живота си.

Благодарност от свое име, от името на духовенството и на богомолния народ, изпълнил катедралния храм в празничния ден, отправи иконом Кирил Попов от храмовото духовенство към Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит и към викарния му епископ – за любовта в Христа, молитвите и отслужената св. Литургия, пожелавайки им крепко здраве, бодрост, сили и Господ да им помага в словата и в служението. Негово Преосвещенство епископ Поликарп също благопожела на духовенството, певците и изпълнението на храма здраве, благоденствие и любов, като отправи и своя призива: „Нека както ангелите са вестители на Божията воля и любов, така и ние в нашия живот, възраствайки като достойни деца на Бога и наследници на царството небесно, да бъдем и ние като небесните безплътни сили – вестители на Бога в света със слово и на дело.“

Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content