Продължете към съдържанието

Храмов празник в Обрадовския манастир “Св. Мина”

P1360668На 11 ноември Православната църква почита св. великомъченик Мина и Божиите угодници Виктор и Викентий. В този ден хиляди християни, с надежда да се случи чудо в живота им, се стекоха към манастира “Св. Мина”, кв. "Обрадовци".

Манастирът е особено известен заради чудотворния образ на св. Мина, който от години се покои в съборния манастирски храм. През цялата година вярващи от  София и страната отправят към него горещи молитви за помощ и закрила.

В празничния ден манастирът е особено посещаван. Богомолци на всякакви възрасти се стекоха към светата обител и чакаха търпеливо реда си в дългите опашки, извили се пред иконата на св. Мина.

Празничната литургия възглави Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия. В съслужение с него  влязоха и. д. игуменът ик. Борис Петров, ик. Лазар Георгиев, ик. Петър Христов, протойерей Васил Василев, дякон Лука Китин и дякон Спас Рангелов.

Манастирският празник бе уважен от новоизбрания кмет на район "Сердика" инж.Тодор Кръстев и неговия екип, с който продължават да работят за добруването на столичани.
По време на богослужението за поклонение беше изнесена мощехранителница с частица от мощите на св.Мина, дарена на манастира от Вселенската патриаршия през 2010г. Специално изработената мощехранителница бе поставена в центъра на храма и присъстващите имаха възможност да й се поклонят и се помолят пред нея.
Празничните църковни песнопения бяха изпълнени от клиросни певци, ръководени от Светослав Цеков.

В края на св. Литургия в своето пастирско слово архимандрит Василий пламенно говори за живота и мъченическия подвиг на св. Мина, като призова да следваме примера на Христовите светии.

„Св. Мина имаше доблестта да застане пред властимащите и смело да свидетелства за Христа, за истината. Той смело заяви, че това което те вършат е идолопоклонство, което води хората към погибел. Той излезе и твърдо заяви вярата си и чрез него Бог се прослави. Такива се мъчениците, върху чиито подвиг Христовата църква се утвърди. Това сме ние християните – семе, посято с мъченическа кръв на изповядалите Христос. Ние трябва да съзнаваме тази отговорност и никога да не забравяме, че сме наследници на тези мъченици. Как това да стане? Като не бъдем лицемери и ката не поставяме своя образ зад някаква маска. Маски и маскирани личности виждаме много… но, ние като православни християни, не трябва да се крием зад маски, а да застанем с нашите дела, с нашия образ. Може да укрием нещо от човеците, можем да самоизлъжем себе си и да заживеем с една прекрасна маска, но Сам Бог в свое време ще свали нашата маска и ще ни изобличи. Затова трябва да търсим Божията правда и чрез смирение да се очистваме и самолекуваме, каейки се сторените прегрешения. За да бъдем Христови трябва да не се самозаблуждаваме, а ясно да виждаме своите мисли и дела.
Ако ние сме  лъжци, крадци и лицемери  и се облагодетелстваме на гърба на другия, Сам Бог ще свали маската на нашето привидно благочестие и ще каже: махнете се от Мене, не ви познавам! На това ни учи днес св. Мина – на силна любов към Бога и ближните, на себеотрицание, което води до вътрешно очистване!“ – каза в словото си архимандрит Василий.


По традиция след литургията в храма бе отслужен празничен водосвет в двора на манастира, където бе раздадена и анафора. За всички дошли да вземат участие в духовното тържество манастирското братство бе подготвило благословено ястие за хилядите поклонници.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

https://youtu.be/u9eTeUXC–8

Visits: 1

Skip to content