Продължете към съдържанието

СЛОВО НА НВ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ ПО СЛУЧАЙ ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА 50 ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА БПЦО „СВ. ИВАН РИЛСКИ“, ГР. ВИЕНА, Р. АВСТРИЯ

СЛОВО НА НВ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ ПО СЛУЧАЙ ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА 50 ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА БПЦО „СВ. ИВАН РИЛСКИ“, ГР. ВИЕНА, Р. АВСТРИЯ

10 НОЕМВРИ 2019 Г.

 „Ако Господ не съгради дома, напразно се трудят зидарите.” (Пс. 127:1)

 

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА

ВАШИ ВИСОКОПРЕПОДОБИЯ,

ДОСТОЧТИМИ ОТЦИ, ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

 

Ето че вече изминаха пет десетилетия от оня момент, в който Австрийската държава признава за юридическо лице Българската православна църковна община “Св. Иван Рилски" във Виена, а Негово Светейшество Руският патриарх Алексей Първи, по молба на Негово Светейшество Българския патриарх Кирил, дава благословение в руския храм във Виена да се отслужва веднъж месечно за българската диаспора лигургия на български език.

Българската Православна Църква винаги е милеела за своите верни чада, независимо от това къде се намират. Основаването на църковна община в австрийската столица е акт, който още веднъж доказва голямата ѝ любов и загриженост към тях. Постепенно българите, живеещи не само във Виена, но и в цяла Австрия започват да се събират в австрийската столица за богослужение и молитва, а в техните сърца се заражда желанието да се сдобият със собствен храм, където да се извършва редовно богослужение и всеки търсещ да намира своята духовна потребност. През 1993 г. тогавашният посланик Александър Караминков предоставя малка сграда в посолския комплекс, която е отремонтирана и преустроена в храм, където на Рождество Христово бива отслужена първата света литургия, а на 24.04.1994 год. тази църковна сграда бива тържествено осветена от покойния Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. Въпреки това, обаче, църковната община не се примирява и търси възможности и начини да бъде изграден храм. Правят се постъпки пред австлийската държава за отпускането на терен за строеж. По молитвеното застъпничество на св. Йоан Рилски и с Божието благословение мечтата на членовете на църовната община постепенно се превръща в реалност. На 11.06.2017 беше осветен с пълен чин новият храм, в който се намираме и сега.

50 години наистина не са малък период. Обръщайки се назад, можем да направим равносметка на нелекия път, по който е вървяла църковната ни община и с многото трудности, с които се е сблъскала, до постигането на своята съкровена цел, а именно изграждането на собствен храм. Но може би нямаше да празнуваме тази годишнина, нямаше да се намираме в този благолепен храм, ако той първом не бе изграден в душите на нашите вярващи православни християни!

В този тържествен, не само за БПЦО Виена, но и за цялата Западно- и Средноевропейска епархия момент, искам да изкажа своята сърдечна благодарност към кириарха на родната ни църква Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит за това, че прие братолюбезната ни покана и днес съмoлитствува с нас, влизайки в радостта ни. Благодаря и на събратята архиереи, които с присъствието си също ни уважиха и споделят радостта ни.

Молитвено благопожелавам на ставрофорен свещеноиконом Иван Петкин и църковното настоятелство при храма все така с усърдие да работят за слава на нашия Господ Иисус Христос и светата Му църква.

По молитвиге на св. Преподобни Йоан Рилски нека всички, клир и миряни, бъдем единни в изповядването на Сина Божий, да пребъдем в оная любов, която-по думите на св. Ап. Павел- “е свръзка на съвршенството" (Кор. 3:14) и така, да изпълним закона Христов.

Бог на мира и любовта и общението със Светия Дух да бъде с всички нас! Амин!

+Западно- и Средноевропейски митрополит АНТОНИЙ

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content