Продължете към съдържанието

Епископ Поликарп оглави бдението за зимния Гергьовден в светогорския манастир Ксенофонт

49085181946 da2e6e8914 o scaledС благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп посети Света гора – Атон и оглави всенощното бдение за зимния празник на св. Георги Победоносец в манастира Ксенофонт.

Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп посети светогорския манастир Ксенофонт, по покана на архимандрит Алексий, игумен на обителта, с когото го свързва 20-годишно приятелство и духовна връзка, по повод 3/16 ноември, когато се възпоменава пренасянето на светите мощи на св. Георги от Никомидия в Лида, а също тока и обновлението на храма на светеца в родния му град Лида.

Епископ Поликарп, архимандрит Евтимий, йеромонах Стефан, протойерей Илиян Алексиев, свещеник Костадин Тренев, дякон Георги Читалов, послушник Йордан Терзиев и Александър Ангелов, бяха тържествено посрещнати в манастира, като на всички бе оказано познатото светогорско гостоприемство, топлина и любов.

При пристигането на епископа на брега на Света гора, пред манастира Ксенофонт, радостно зазвъняха манастирските камбани и се състоя тържествено посрещане с мантия и литийно шествие до централния манастирски храм, където бе извършена „Доксология“ и произнесено приветствено слово от архимандрит Алексий, както и слово-отговор от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. При словата бяха разменени и паметни подаръци. Архимандрит Алексий поднесе на своя гост икона с образа на св. Георги, а епископ Поликарп икона с образа на Господ Иисус Христос – „Добрият Пастир“, както и от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит нагръден кръст.

След тържественото посрещане, епископът се поклони в храма, на светините в него, след което бе приет от игумена в игуменарницата, където в братска и задушевна обстановка, на традиционното кафе и сладко, бяха разменени още подаръци и благи думи и слова.

Празникът на манастира бе уважен и от две български групи. Едната бе оглавена от архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, край гр. Брезник, а другата от протойерей Радослав Трайков, предстоятел на столичния храм "Успение Богородично" и свещеник Иван Иванов, от столичния храм "Възнесение Господне".

Празникът в Ксенофонтската света обител, посветен на свети великомъченик Георги победоносец започна с малка вечерня последвана от трапеза, както и от почерпка, на която присъстваха гости и приятели на манастира, дошли да почетат светеца покровител на свещеното братство.

Преди началото на всенощното бдение епископ Поликарп бе посрещнат в централния манастирски храм и след необходимото манастирско правило бе дадено началото на празничното бдение, което продължи от 18:30 ч. до 2:45 ч. през нощта. Бдението бе облекчено от почерпка с духовни слова и поучения преди чина на петохлебието.

Светата Литургия започна в 7:30 ч., в която взеха участие множество духовници, както братя на манастира, така и гости от други светогорски манастири, а също така и духовници от Гърция, Румъния, Грузия и България.

С епископ Поликарп съслужиха и архимандрит Вартоломей, игумен на манастира Есвигмен, архимандрит Алексий, игумен на манастира домакин на молитвения панигир, както и архимандрит Гавриил, игумен на манастира Пантократор.

Клиросното пение бе оглавено от: на десния клир – братя на манастира и семинаристи от светогорското духовно училище „Атониада“, под ръководството на йеромонах Георги, брат на Ватопедския манастир, а на левия – отец Атанасий с певци от гр. Катерини – Гърция.

След светата Литургия, по обичая, духовници и вярващ народ се отправиха към манастирската трапезария, където отново прозвучаха приветствени слова, както от игумена архимандрит Алексий, така и от Белоградчишкия епископ Поликарп.

Празникът посветен на св. Георги завърши с „Доксология“ в храма и празнична почерпка в манастирския Архондарик.

В определеното време епископ Поликарп бе изпратен от светата обител с камбанен звън и благодарност, както към него за радостта и честта, с която е удостоил братството на Ксенофонт и е оглавил празничната служба на манастира, така и към Българския патриарх Неофит за неговата любов и благословение към Ксенофонтското свещено братство.

Снимки: Александър Ангелов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 2

Skip to content