Продължете към съдържанието

Празничен концерт по повод Деня на православната християнска младеж и семейство в София

1410267На 21 ноември в столичната митрополитска катедрала "Св.Неделя" се проведе традиционна Празнична вечер послучай Въведение Богородично – Ден на православната християнска младеж и семейство. Тя се организира ежегодно от Софийската света митрополия и е прекрасен завършек на празника, в който цялото църковно изпълнение пристъпва да се приобщи със св. Христови тайни.Тази година се навършват 90 години от установяването на празника Въведение Богородично от  Българската православна Църква за Ден на православната християнска младеж и християнско семейство.
 

Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит лично присъства на празничния концерт, който за втори път се организира в катедралния храм "Св. Неделя". Повод затова е, навършването на 140 години от създаването на Мъжкия катедрален хор, който е един от първите църковни хорове в България, и първият хор в София.

Певческият състав е основан веднага след Освобождението през 1879 г. от големия музикален деец, педагог, диригент и общественик Николай Николаев (1852-1938). Той идва от Болград (Бесарабия) да живее и работи у нас по покана на тогавашния министър на Народното просвещение Марин Дринов, заедно със своя мъжки хор при Болградската катедрала „Св. Преображение Господне“ като започва църковнопевческа дейност в катедралния храм. Още от създаването си, хорът извършва не само достойна хорова изява в храма, но и извън него като участва във всички църковни тържества, значими събития и концерти. Николай Николаев ръководи катедралния хор до зловещия атентат в църквата на 16 април 1925 г. След възстановяването на храма през 1933 г. диригенти стават: братята Михаил и Йордан Милошеви, Никола Сеизов и Яким Попилиев. От есента на 1948 г. до м. март 1991 г. диригент на мъжкия катедрален хор е изтъкнатият музикант-богослов Иван Куртев (1911 – 1996), след което ик. Кирил Попов поема ръководството на хора до лятото на 2000 г., когато главният диригентски пост по достойнство приема проф. Мирослав Попсавов (р. 1950 г.), а помощник-диригенти са: протопсалт Георги Миков и д-р Стоян Малинов.

Гости на празничната вечер бяха главния секретар на Св. Синод- Мелнишки еп.Герасим, Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска епархия, архимандрит Пахомий, ректор на софийската духовна семинария, деканът на БФ към СУ – доц. д-р Ивайло Найденов, свещенослужители на Софийска епархия, преподаватели и студенти на БФ, множество семейства, и миряни.

Празничната вечер започна с встъпителни думи на еп. Поликарп, с които той приветства всички с добре дошли на духовния празник, организиран от Софийската св. митрополия и поздрави всички с празника на християнското семейство.

Водещ на вечерта бе Негово Благоговейнство ик. Кирил Попов, който представи протойерей Илиян Алексиев, подготвил духовна беседа по повод на празника.

В празничната музикална програма Мъжкият катедрален хор, под диригенството на проф. протопсалт Мирослав Попсавов изпълниха затрогващи песнопения на класици в църковната музика, както и нови авторски песнопения.

Програмата започна с едно от централните песнопения на Всенощното бдение  е полиелеят „Хвалите имя Господне”, по стихове на псалми 134 и 135, което е емблематична творба на „патриарха“ на българската музикална култура проф. Добри Христов. Друго изпълнение бе произведението на Апостол Николаев-Струмски (1886-1971) – един от най-големите български църковни композитори и диригенти на XX в., който е написал „Велико славословие“ със соло контраалт. Това е един голям шедьовър на православното църковно хорово творчество и е една от най-изпълняваните негови творби. „Достойно есть“ по музика на руския, композитор диригент и педагог Николай Черепнин (1873-1945) бе следващато изпълнение.

Концертът продължи с песнопение на руският композитор и хоров диригент проф. Павел Чесноков (1877-1944), автор на повече от 400 църковни песнопения. Мъжкият катедрален хор изпълни умилителния концерт  по текст на тропара на Казанската икона на Пресвета Богородица „Заступнице усердная“ , а след това и : „Богородице Дево, радуйся“ от Арво Пярт, един от най-известният в света естонски композитор, който е сред най-изпълняваните съвременни автори на ХХ и ХХI век.

Особено впечатляващо бе изпълнението на „Спаси, Боже, люди Твоя”, обработка на проф. Попсавов, в който като гост-солист се включи многообещаващия бас Стефан Димитров. Младият солист показа своето певческо майсторство като достоен продължител на своя баща Димитър Димитров и своя чичо – нинездрастващия  патриарх Неофит.

Прекрасните певци от Мъжкия катедрален хор показаха за пореден път, как може да бъде надминат професионализма на музикалното изпълнение и да се достигне до молитвената дълбочината на човешката душа, която да преобрази човека и го преведе към единение с Бога.  

Професорът по дирижиране в Музикалната академия и отличения от Православната църква като протопсалт Мирослав Попсавов показа за сетен път своето изключително грамотно отношение към разбирането и пресъздаването на църковната музика, а с майсторското си дирижиране, с едва доловими движения успя да предаде на публиката онова сакрално преживяване, което трябва вярващия да усеща при най-духовните моменти в живота си.

Достойно и заслужено, т. г. по случай Деня на народните будители проф. Мирослав Попсавов, като дългогодишен диригент на църковния хор при катедралния митрополитски храм „Св. Неделя“ бе  удостоен с най-високата награда на Министерството на културата – „Златен век“ с огърлие и грамота, за изключителен принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство.

Затрогнат от вниманието на многобройната публика, той развълнувано сподели колко вдъхновяващо и задължаващо е работата с такива професионални изпълнители на църковната музика.

„Неслучайно- каза той, този хор е създаден десет години преди създаването на Софийската опера. А основатели на певческия състав на операта са именно певци от Мъжкия катедрален хор.  Наред с това, основатели и диригенти на известни певчески формации у нас произлизат именно от този хор.“

Маестрото от сърце  благодари на патриарх Неофит, на църковното настоятелство при катедрала „Св. Неделя“, на всички присъстващи композитори, диригенти, кмета на София, и миряни, с които заедно, всеки празничен ден отправят молитви към Бога. Той пожела много любов и мир на семействата, на децата които градят нашата цивилизация и нашата  България.

Музикалната програма на хора завърши с многолетие, написано специално от ик. Кирил Попов за Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

В края на празничната вечер Негово Светейшество патриарх Неофит поздрави многолюдното събрание с празника на християнското семейство и отправи своя първосветителски благослов.

С гръмко многолетствие за всички младежи, християнски семейства и за всички, които празнуват този празник, и с изпълнението на химна на православната християнска младеж “Напред след знамето Христово” завърши духовното тържество в катедралния храм, а Светейшият владика дълго време раздаваше благословение на множеството християни.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова (1) и Александър Ангелов (2)

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

https://youtu.be/cPAgjqCk_fY

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content