Продължете към съдържанието

Негово Светейшество взе молитвено участие в храмовия празник на ПКСХП “Св. Александър Невски”

284Днес бе отбелязан празникът на Патриаршеския ставропигиален храм-паметник "Св. Александър Невски". Тази година празничната св. литургия бе предстоявана от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и предстоятел на църковното настоятелство при храма. Той бе в съслужение с архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, ст. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, свещеници от столицата, храмовото духовенство и дякони. Молитвено участие в тържественото богослужение взе Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

Проповед за празника произнесе ставр. ик. Костадин Гаврилов. Той обърна особено внимание на светостта на благоверния княз, като допълни, че неговите политически решения и борби не бива да се смесват с неговата вяра и подвиг. Богослужението завърши с многолетствие. С отпразнуването на храмовия празник бе отбелязана и 95-та годишнина от освещаването на Патриаршеския ставропигиален храм-паметник, който е не просто емблема на България и на Българската църква, но е и символ на единството на един народ.

Материал: https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=306044

Повече за историята на Ставропигиалния храм-паметник може да видите тук – https://bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=689

 

Visits: 0

Skip to content