Продължете към съдържанието

Столичният храм „Св. Климент Охридски“ отбеляза празника на българския просветител с архиерейска служба

1420314 1На 25 ноември Православната Църква почита паметта на равноапостолния просветител и първи български епископ св. Климент Охридски.

На този ден храмов празник отбеляза столичният храм „Св. Климент Охридски“ в кв. Люлин, като се навършиха и 20 години от първото му (частично) освещаване. С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит днес в храма бе извършена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с духовниците: архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Нелуц Опря, официален представител на Румънската православна църква в България, ставрофорен иконом Ангел Янъков, предстоятел на храм „Св. Климент Охридски“, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, иконом Константин Вълчев, предстоятел на храм „Св. Дух“ в кв. Надежда, протойерей Дилян Цветков, предстоятел на храм „Св. прор. Илия“ в кв. Княжево, протойерей Венцислав Тонов от храм „Св. Николай Мирликийски“, протойерей Георги Янъков от храм „Покров Богородичен“, свещеник Климент Тупаров от храм „Св. Климент Охридски“, както и дяконите Петър Славов, Георги Читалов и Лука Китин.

На светата Литургия присъстваше молитвено и Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Единственият столичен храм в чест на св. Климент Охридски бе преизпълнен с молитвен народ, събрал се да почете един от най-големите български просветители. За молитвеното настроение допринесоха софийски клиросни певци и храмовия смесен хор, които изпълниха богослужебните песнопения.

В края на светата Литургия слово произнесе Негово Преосвещенство епископ Поликарп, като поздрави по случай празника духовниците, певците и изпълнението на храма, а заедно с Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит благословиха всички присъстващи на службата с многолетствие. Викарият на Софийския митрополит припомни равноапостолното дело на св. Климент архиепископ Охридски и сподели, че неговият живот дело и служение завинаги ще бъдат „пример за вдъхновение за всеки един от нас как да живее по Бога, как да всеки изпълни Божия промисъл и да остави духовна диря в своя живот – полезна за самия него и за тези, които са около него.“

От своя страна и от името на църковното настоятелство предстоятелят на храм „Св. Климент Охридски“ ставрофорен иконом Ангел Янъков благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит и на викарния му епископ за благодатната съвместна служба и духовна подкрепа, като отправи пламенни слова: „Мъдростта, вярата, надеждата и любовта ще ни запазят като нация. Затова ние трябва да бъдем единни, да градим заедно, да се молим на Всеподателя Бога да ни дава сили, за да устояваме в тези тежки и лукави времена! Вярвам, че когато Бог ни помага, ние ще устояваме. Задно сме сила, поотделно сме нищо!“

Текст и снимки: Пламен Михайлов

Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

Visits: 2

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content