Продължете към съдържанието

ЖИТИЕ, СЛУЖБА, МОЛЕБЕН КАНОН И АКАТИСТ НА ПРЕП. НАШ ОТЕЦ ДИМИТРИЙ БАСАРБОВСКИ

Sv Dimitrii BasarbВторо издание
Издава Софийска света митрополия
Съставители, предговор и редакция: архим. д-р Виктор (Вихрен) Мутафов, Ангел Младенов
Печат: Симолини
София, 2019 г.
Цена: 5 лв

С благословението на Негово Светейшество †НЕОФИТ, митрополит Софийски и патриарх Български

Изминаха почни 20 години от отпечатването на първото издание. Тиражът е изчерпан, а към книгата има проявен интерес и отново се търси. Затова решихме да подготвим второ издание и да го предоставим на читателя.
През последните години нарасна интересът към богослужебните текстове. По тази причина отново включваме службата на преподобния – утреня и вечерня. Но за да бъде книгата достъпна и ползвана от широк кръг читатели, я подготвихме в следния ред: житие, молебен канон и акатист. До тук е удобна за ползване и при домашната и частна молитва. След акатиста прибавихме службата, прездназначена предимно за духовни лица, подходяща за отслужване в енорийските храмове, на празника на преподобния Димитрий Басарбовски. Службата е преведена от румънски на съвременен български език, като отправяме молба към свещениците и богословите за съдействие в превода ? от български език на църковнославянски.
Като цяло книгата е предназначена за широк кръг читатели. Тя подпомага духовното и молитвено общуване на вярващите със светеца и изпросване на молитвената му помощ и застъпничество. Улеснява прославата и достойното почитане на светеца. "Дивен е Бог в Своите светии" (Пс. 67:36).
Преподобни Димитрий Басарбовски е един от много почитаните светии в България, а неговият живот и подвиг са достойни за възхита и подражание. Неговото име се радва на обич, почитание и преклонение от вярващия народ. Свидетелство за това е обновяването на светата обител, тържествените служби, както и издаването на книгата с житие, молебен канон, акатист и богослужебна прослава на преподобния.
Преподобни отче Димитрие, моли Бога за нас!
От издателите

Книгата можете да закупите от Домакина на Софийска света митрополия – г-н Кольо Лозанов.
За контакт: гр. София, ул. Калоян №7, ет. 1, стая 7, тел.: 02/ 987 74 89, 0879 259 293.

Visits: 17

Skip to content