Продължете към съдържанието

Опело на ставрофорен иконом Мина Минчев

9C5F1На 28 ноември, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ бе извършено опело на ставр. ик. Мина Минчев, дългогодишен председател на катедралния храм.

Многобройно църковно изпълнение се събра на опечалено събрание в столичната катедрала „Св. Неделя“ в четвъртък – деня, когато църковното настоятелство е установило да се четат специални молитви за здраве, укрепване и спасение на вярващите.

В сутрешните часове на деня бе извършена Заупокойна литургия, в памет на упокоилия се духовник. Тя бе  възглавена от архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, с когото съслужиха храмовите свещеници.

След края на литургията, заедно с присъстващото духовенство той отслужи и трисагий пред ковчега на отец Мина, който бе поставен в центъра на храма.

Подобаващо за чина на погребение за свещеник, след заупокойното последование започна четене  св. Евангелие от столични духовници.

Да изпратят в последния му земен път преставилия се пред Бога свещеник, в катедралата се събраха неизброимо множество софийски духовници, към които се присъединиха свещенослужители и от други епархии.

В по-голямата си част те бяха благодарни събратя, които с помощта на упокоилия се духовник възрастваха във вярата и придобиваха опит в дяконското и свещеническото служение. Друга, не по-малка част, бяха приятели, състуденти и съработници на Божията нива, с които години наред споделяха трудности, житейски неволи и радости, а останалите, преизпълнили храма бяха: семейството, родните, близките на отеца и християни от различни енории и градове, дошли да почетат образцовия свещеник и да го изпратят в последната му земна пътека.

Чинопоследованието на опелото бе предстоявано от Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит. В мертвното последование се включиха Техни Високопреосвещенства: Ловешки  митрополит Гавриил, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Врачански митрополит Григорий и Техни Преосвещенства: Мелнишки еп. Герасим, секретар на Св. Синод на БПЦ и Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, Софийски протосингел, архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архиерейски наместници на Софийска епархия, голямото множество духовници и четирима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Храмът, изпълнен с опечалени роднини, енорияши и духовни чеда скърбеше за своя всеодаен пастир и наставник. Със запалени свещи в ръка всички вместо поздрав мълвяха: „Бог да прости отец Мина!“, а светлинките от многобройните запалени свещи, като че ли искаха да осветят по-добре пространството, в което за последен път бе ревностния свещеник.

В края на чинопоследованието, Белоградчишкият епископ Поликарп се обърна към опечаленото събрание с пастирско слово, в което изтъкна достойнствата на упокоилия се духовник и отправи към близките и присъстващите пастирски думи на съболезнование и утешение.

След като близките се простиха за последен път с отеца, се изпълни чинът, полагащ се при погребение на духовник. Свещеници понесоха ковчега с тялото и го внесоха в св. олтар, за да обиколят с него св. престол. Така за последен път упокоилият се свещеник премина през царските двери и се отправи, придружен от цялото църковно изпълнение към гробното място, подготвено на Централните софийски гробища.

Бог да прости всички волни и неволни съгрешения на новопреставилия се ставроф. ик. Мина Минчев! Вечна и блажена да бъде паметта му и да настани Бог душата му в селенията на праведните!

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 1

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content