Продължете към съдържанието

Архиерейска вечерня за празника на св. Варвара в столичния храм „Преображение Господне“

1470953В навечерието на празника в чест на св. великомъченица Варвара бе отслужена архиерейска вечерна служба в столичния храм „Преображение Господне“, където се съхранява частица от мощите на светицата.

Вечернята с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, а богослужебно участие взеха гостите от Гърция архимандрит Ириней Вайополос, игумен на манастира „Св. Никодим Светогорец“ в гр. Пиргитос и йеромонах Димитрий от манастирското братство. Заедно с тях съслужиха архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Александър Георгиев, предстоятел на храм „Св. св. Кирил и Методий“, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храм „Преображение Господне“, протойерей Климент Харизанов и свещеник Димитър Шумов от храмовото духовенство, свещеник Костадин Тренев, свещеник Георги Читалов, както и дяконите Петър Славов, Лука Китин, Пламен Николов, Спас Рангелов и Павел Димитров.

В зимната нощ множество богомолен народ посети вечерната служба, украсена с изпълнените от храмовите клиросни певци църковните песнопения.

В края на вечернята бе отслужен чинът на петохлебието, за здраве и спасение на вярващите и техните близки.

Епископ Поликарп отправи поздравления и благослов към духовниците, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като сподели основни моменти от живота на св. Варвара и добави: „благодарение на нейните честни мощи, частица от които се съхраняват тук, ние визуално я виждаме и срещаме, като благодарим на Бога, че ни е дал такъв молител, застъпник и благодатен пример, чрез който следвайки го да вървим достойно в църковния живот и да достигаме спасението на нашата душа“.

От името на църковното настоятелство и духовенството предстоятелят ставрофорен иконом Василий Сарян благодари за топлите слова на викарния епископ и за сгряващото душите богослужение, като сравни снежнобялата премяна, покриваща столицата в навечерието на празника, със светлата душа на девицата св. Варвара.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content