Продължете към съдържанието

Викторина за учениците по Религия от Софийска епархия се проведе в столицата

1490607 1На 7 декември в салона на Софийска света митрополия се проведе празнично състезание с награди за изучаващите Религия – Православие от първи до четвърти клас на територията на Софийска епархия.

Събитието се организира от Софийска света митрополия с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит – по повод 550 г. от връщането мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец в Рилския манастир.

Ученици от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ дадоха началото на празничната викторина с изпълнение тропара на светеца и други църковни песнопения, под ръководството на зам. ректора йеромонах Мелетий.

Оценители на състезанието бяха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, йеромонах Мелетий и г-жа Полина Спирова, а водещи – Славяна и Виолета, която изпълни и песен заедно със софийските семинаристи.

Викторината се състоеше от четири кръга – по един за всеки от класовете. В нея се включиха възпитаници на 139 ОУ "Захарий Круша" гр. София, 78 СУ "Христо Смерненски" гр. Банкя, СУ "Св. св. Кирил и Методий" гр. Сливница, СЕУ "Паисий Хилендарски" и ОУ "Евлоги Георгиев гр. Дупница. Учениците подреждаха пъзел-икона на св. Йоан Рилски, решаваха кръстословица и отговаряха на въпроси, свързани с живота на светеца, с пренасянето на мощите му и с Рилската света обител.

В края на състезанието лекция за живота и делото на всебългарския Чудотворец изнесе богословът и учител по Религия от гр. Дупница г-жа Живка Мантаркова.

Негово Преосвещенство епископ Поликарп поздрави всички организатори, ръководители и участници в празничното състезание, като им пожела душевно и телесно здраве, мъдрост и преуспяване в учението и духовните трудове. От името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, викарният епископ благослови присъстващите и награди всички участници с грамота и подаръци.

Подаръците, които получиха децата, са предоставени най-любезно от г-жа Таня Попова, собственик на верига магазини "АВАНТИ".

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 1

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content