Продължете към съдържанието

Обновление на храм „Рождество Богородично“ и офикия в с. Радуил, Самоковско

1490980 1На 8 декември, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, бе извършено тържественото обновление на храм „Рождество Богородично“ в с. Радуил, Самоковска духовна околия.

Архиерейската св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, протойерей Николай Аршинков, предстоятел на храма „Рождество Богородично“, свещеник Симеон Иванов, предстоятел на столичния храм „Св. Богородица Живоприемен източник“ свещеник Костадин Тренев, както и дяконите Петър Славов, Пламен Николов, Спас Рангелов и Павел Димитров.

Църковните песнопения бяха изпълнени от столичните дякони и от храмовите певици, за да придадат тържествено и молитвено настроение у голямото множество християни, събрали се в обширния и светъл храм по случай неговото обновяване.

На светата Литургия присъстваше и кмета на с. Радуил г-н Любомир Димитров.

По време на богослужението предстоятелят на храма протойерей Николай Аршинков бе удостоен с офикията „иконом“ заради достойното си служение, а Негово Преосвещенство епископ Поликарп му пожела все така усърдно да преумножава благолепието на поверените му храмове, енории и християнски души.

Викарият на Софийския митрополит поздрави духовниците, певците, всички присъстващи и спомоществуватели за обновяването на храма в с. Радуил, благослови ги от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит и призова християните да се грижат за храма си, защото "каквото е благолепието на храма – Божия дом, това показва какво е благолепието на вашите души. Ако храмът е поддържан чист и спретнат, чисти са и съкровени Вашите души. Ако той е мизерен, опушен и изпаднал – такива са и душите на християните. Затова се радваме, че храмът е светъл, чист и обновен, което означава, че и вашите души са светли, чисти и дай Боже благословени."

Иконом Николай Аршинков изказа сърдечни благодарности от свое име и от името на църковното настоятелство и жителите на с. Радуил към Бога за постоянната подкрепа, към Негово Светейшество и викарния му епископ за благодатната служба и оказаната духовна почит, както и към всички подпомогнали обстойния ремонт и възстановяване на внушителния храм „Рождество Богородично“. В знак на благодарност той подари от името на църковното настоятелство голяма икона с образа на Пресвета Богородица за Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, под звуците на тържественото многолетствие, огласило обновения храм.

Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2
 

Visits: 0

Skip to content