Продължете към съдържанието

Акция за кръводаряване в Църногорския манастир

2012 2019 3Акция за кръводаряване организира в навечерието на Рождество Христово монашеското братство от Църногоския манастир "Свети безсребреници Козма и Дамян".  Идеята беше подкрепена и от близки до манастира хора. По молба на нуждаещи се дарената кръв беше предназначена за пациентка в тежко състояние, настанена в реанимацията на пернишката болница.
"Преди големите празници всички ставаме по-добри и великодушни, иска ни се да правим добро.  Решението за даряване на кръв е лично право на всеки и е особено ценно, когато е взето с лична убеденост за ползата от него. Кръводаряването е помощ на нуждаещи се в името на живота. Затова и монасите от братството и близки до манастира хора с готовност откликват по този начин в края на 40-дневния пост  да принесат полза не с друго, а тъкмо със спасяването на човешки живот. Този е нашият подарък за раждащия се Христос и това израз на желанието ни Той да се ражда в сърцето на всеки човек.", коментира игуменът на манастира архимандрит Никанор след като лично даде пример с даряването на кръв.

Това е трета кръводарителска акция на манастирското братство. На 1 май 2019 г. със съдействието на Националния център по трансфузионна хематология  в светата обител беше проведена акция,  в който се включиха 20 човека.  По този повод в навечерието на Рождество Христово от Центъра изпратиха за манастира  Благодарствен диплом за активно участие в организирането и провеждането на кампании за безвъзмездно кръводаряване през 2019 г. "Благодарим на всички кръводарители за споделената грижа за живота и здравето на тежко болни и пострадали пациенти", се казва в диплома и се изразява увереност в ползотворно бъдещо сътрудничество.

Текст и снимки: Руми Борисова

{gallery}2019-12-23{/gallery}

Visits: 1

Skip to content