Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия в чест на св. Наум Охридски

На 23 декемврP1540123 scaledи отбелязваме паметта на българския просветител св. Наум Охридски.  В едноименния столичен храм в квартал „Дружба”, в чест на празника бе отслужена Архиерейска св. Литургия. С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

С него съслужиха храмовите духовници – протойерей Владимир Дойчев, свещеник Георги Николачков, свещеник Владимир Гълъбов, свещеник Арсений Каньов, свещеник Костадин Тренев и дяконите Петър Славов и Спас Рангелов.
Множество миряни изпълниха софийския храм „Св. Наум Охридски” по повод празника на светеца като сред тях бяха ученият-българист проф. Климентина Иванова, известни български артисти и певци. Председателят на храма – отец Христо Пудин, който през последните десетилетия усърдно се потруди да създаде жива и активна енория, с радост и любов посрещаше всички богомолци като ги приветстваше и даваше благословение.
За молитвеното настроение на присъстващите християни изпълнили храма допринесе антифонното пение на църковните певци от храмовия хор „Св. Наум Охридски“, ръководен от д-р Андрей Касабов.
Преди началото на литургията  еп. Поликарп постига за „четец и певец“ на БПЦ благоговейните мъже Юлиян и Кристиян, които пожелаха да помагат на храмовите отци.
В края на литургията владиката се обърна с пастирско слово към присъстващите и говори за житието, просветните трудове на св. Наум Охридски за Христовата Църква и за българския народ, за особеното му смирение и  несекващото му чудотворство и любов към нас, българите.
Като предстоятел на тържествуващия храм ставр. ик. Христо Пудин благодари на епископа за участието му в празника и го увери, че винаги, че е очакван гост в ръководената от него енория. Като паметен спомен той подари на епископа икона на Божията майка със сребърен обков.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content