Продължете към съдържанието

Василиева св. литургия и молебен за новата 2020 година бяха отслужени в Патриаршеската катедрала

01 01 2020На 1-ви януари, когато Българската православна църква отбелязва Господския празник Обрезание Господне и празника на св. Василий Велики, в ПКСХП "Св. Александър Невски" Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод възглави тържествената св. литургия. Той бе в съслужение с Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ик. Николай Георгиев, нач. отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод, храмовото духовенство, столични свещеници и протодяконите Иван Петков и Александър Нешев.

Българският патриарх Неофит взе молитвено участие в светата литургия, а след нея възглави молебена за настъпващата нова година. В своето обръщение за настъпващата нова 2020 г. предстоятелят на БПЦ пожела: "Нека настъпването на Новата година ни вдъхнови за още по-усърден труд, който да бъде, първом, за Божия прослава, а заедно това и за още по-голям възход на светата ни Православна църква и на нашата мила Родина. Такава е Божията повеля към нас, такъв е примерът и този е заветът, оставен ни през вековете от всички достойни наши предци, работили усърдно и отдавали всичките си сили за своята Църква и свидно Отечество".

"Благодатта, мирът и любовта на нашия Господ и Спасител Иисус Христос да бъдат с всички нас!", благослови десетките православни християни, събрали се в Патриаршеската катедрала.

Източник и по-богат снимков материал: bg-patriarshia.bg

Visits: 0

Skip to content