Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на Бъдни вечер

24ВАШИ ПРЕОСВЕШЕНСТВА, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА,

В трепетното очакване на Христовото Рождество отново въздигаме сърцата си към небесата и с благодарствени молитви прославяме неизразимото величие на жертвената Божия любов и на дивния Божи промисъл. Днес, в града Давидов, се ражда Този, Който идва, за да обнови света и да спаси човечеството, и Който е „Христос Господ“ (Лука 2:11). Единородният Син Божи, станал, „заради нас и заради нашето спасение“, Син Човешки, за да направи от нас, човеците, чеда Божии по благодат. Да поправи с Въплъщението Си допуснатата от праотците грешка, да заличи следите от престъплението и да възстанови високото достойнство на човешката природа, като я въздигне обратно до всесъвършения Божи образ, по който Сам Бог – в Своя предвечен божествен съвет – е пожелал и повелил да бъде сътворен човекът.

В тази свята нощ на най-съкровеното очакване ние, верните Негови ученици, най-силно чувстваме нашата човешка близост и благословено единство – единство на нашата спасителна вяра и на непомрачената ни свята надежда. Взрели духовните очи на сърцата си в лика на Божествения Младенец, повит в яслите, във Витлеемската пещера, радостно и смирено благоговеем пред Него и Неговото божествено смирение, и отново с дълбока и неизказана благодарност си спомняме за всичко онова, което Той даром стори за нас – за да имаме ние живот, и да го имаме

„в изобилие“ (Иоан 10:10). Защото даруваният ни от Него живот извира от Самия неизтощим и неизчерпаем Източник на живота.

Към този вечен и блажен живот Той дойде да ни направи причастници, проводен в света поради непознаващата граници любов на Своя и наш общ Небесен Отец, като в божественото Си смирение Сам понизи Себе Си до образа на раб и по вид се оказа човек (Фил. 2:7), за да възстанови падналия някога образ (Тропар, гл. 4 – на Предпразненството на Рождество Христово). Доброволно да вземе върху Себе Си „греха на света“ (Иоан 1:29) и да ни върне обратно на пътя към вечния живот и към Царството Божие, приготвено за нас „от създание мира“ (Мат. 25:34).

Затова днес ние ликуваме и благославяме явилия ни се в плът наш Господ, Когото цялата Божия Църква, земна и небесна, посреща и прославя: „Твоето Рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието“ (Тропар на Рождество Христово). Благодатно озарени с тази божествена светлина, идваща в света, за да разпръсне властта на мрака и да очисти умовете и сърцата ни, за да възприемем Божия дар, посрещаме и днес нашия Господ и Спасител, сторили Му място в нашите храмове и в нашите домове, но най-важно – в нашите сърца, където е скрито най-скъпото ни съкровище.

Нека мирът и благодатта на раждащия се днес заради нас Богомладенец да бъдат с всички нас!

Благословена да бъде традиционната празнична трапеза за Бъдни вечер, която ни събира едни с други и заедно – с Христа Спасителя, Който е центърът и средоточието на целия наш християнски живот, на вярата ни и на нашата светла и непомрачена надежда.

Честит и благословен празник!

Честито Рождество Христово!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

24.12.2019 г.

Visits: 4

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content