Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия с Велик водосвет в катедралния храм „Св. Неделя“

1600709 1На 5 януари, в деня преди Богоявление, в митрополитския катедрален храм бе отслужена архиерейска света Литургия с Велик водосвет в чест на Кръщението на Господ Иисус Христос в река Йордан.

С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Антон Вълчанов, ставрофорен иконом Тоско Казакин, иконом Кирил Попов и иконом Николай Цурев от храмовото духовенство, свещеник Борислав Борисов, свещеник Георги Марков, протодякон Иван Петков и дяконите Петър Славов, Сотир Христов и Пламен Николов.

Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит взе молитвено участие в светата Литургия и във Великия водосвет, като благослови и събралото се множество християни в неделния ден.

Слово за празника произнесе свещеник Георги Марков, който е на стаж в храма „Св. Неделя“. Той припомни за пустинническия живот на св. Йоан Предтеча и за Кръщението на Господ Иисус Христос, като призова християните с думите: „Нека се вслушаме в гласа на викащия в пустинята и да се постараем да се подготвим за Господа, като отхвърлим от себе си ветхия според предишното си живеене човек, който изтлява от прелъстителни похоти, духовно да се обновим и да се облечем в новия човек, създаден по Бога и с правда и святост на Истината, та през останалото ни време да живеем, както казва св. апостол Петър, не вече по човешки похоти, а по воля Божия да ходим в обновен живот.“

След светата Литургия бе извършен Великият водосвет, който се отслужва само два пъти в годината – на 5-и и 6-и януари, за душевно и телесно здраве на християните и благословение на техните домове.

Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

 

Visits: 1

Skip to content