Продължете към съдържанието

Софийският митрополит и Български патриарх Неофит приветства кметове на общини от диоцеза на Софийска епархия

49430079338 640cdc180e 6k scaledВечерта на 23 януари в залата на Софийска света митрополия се проведе официален прием на представителите на държавната власт на територията на Софийска епархия и духовните ръководители на околиите, влизащи в диоцеза на епархията.

Срещата бе инициирана от ръководството на Софийска света митрополия и се провежда за първи път, като целта ѝ бе областните управители и новоизбраните кметове, заедно с архиерейските наместници на осемте софийски околии, да получат първосветителското поздравление и патриаршеското благословение на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит.

На любезната покана се отзоваха областни управители и повече от двадесет кмета на общини от диоцеза на Софийска епархия, а заедно с тях и най-близките им заместници.

Негово Светейшество патриарх Неофит влезе в залата, придружаван от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, г-н Теодор Атанасов, началник на патриаршеския кабинет и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия.

След като благослови събралите се представители на държавната власт и духовниците, Негово Светейшество се обърна към тях с приветствено слово. В него той каза:

"Бихме искали още веднъж да поздравим кметовете с доверието, което жителите на ръководените от тях общини им оказаха и им възложиха своите надежди и очаквания, които всички се надяваме да оправдаят.

През изминалата година взаимоотношенията между Софийската света митрополия – Архиерейските наместничества, държавната власт и местното самоуправление бяха на завидно високо ниво. Вярваме, че и през настоящата година, а и занапред доброто равнопоставено партньорско съработничество ще продължи плодотворно и ще спомогне за развитието на духовно-нравственото и патриотично възпитание на живеещите в диоцеза на Софийска епархия наши сънародници.

Изказваме надежда, че държавната власт и местната власт ще подпомогнат изучаването на предмета „Религия“ в общинските училища, ще съдействат за развитието на социалната дейност, ще спомогнат за възстановяването на невърнати църковни и манастирски имоти, строителството и ремонта на храмове и тяхното поддържане, както и предоставянето на храмове и манастири, които се водят като държавна или общинска собственост, в собственост на Софийската света митрополия, та по този начин да се отдаде „кесаревото кесарю, а Божието Богу“ /Лука 20:25/.

През настоящата година имаме намерение да кандидатстваме по различни европейски програми за реставрация, реконструкция и възстановяване на храмове и манастири, които по една или друга причина не са били добре поддържани.

Софийската света митрополия от своя страна и в лицето на архиерейските наместници по места, ще бъде в помощ на всички добри инициативи на държавната и местната власт, които не са в противоречие с православно-християнските нравствени и семейни ценности, и които ще бъдат полезни за доброплодното развитие на нашето общество и особено на младото поколение." – каза в словото си Светейшият владика и благослови:

"Като ви изказваме благодарност за топлия отклик на поканата, призоваваме над всички вас Божието благословение и благодатна помощ в предстоящата ви работа през новата 2020-та година, насърчаваме ви във всяко добро и полезно дело за постигане на добри резултати в полза на поверените ви институции и общини, на светата ни Църква и любимото ни Отечество България. За много и благословени години!"

Специално за повода бе поканен струнен квартет, който поздрави присъстващите с приятна класическа музика.

По време на приема патриарх Неофит лично се запозна и благослови всеки от присъстващите, като мнозина му отправиха благопожелания за здраве и успех, поднасяйки му цветя и подаръци.

В знак на внимание, патриарх Неофит им благодари за присъствието с дар, който да им бъде утеха и напътствие в настоящата 2020 г.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов

Visits: 0

Skip to content