Продължете към съдържанието

В Църногорския манастир бе отслужена панихида за жертвите на комунистическия режим

DSC 0894С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в Църногорската света обител беше отслужена панихида за жертвите на комунистическия режим в България. Това стана на 1 февруари – дата, определена за ден на признателност и почит към жертвите на комунизма в страната.

Така се пази споменът за въдворените в манастира непосредствено след преврата на 9 септември 1944 г. офицери от Пети конен полк в Брезник, царски сановници и местни първенци, някои от които според народното предание са намерили смъртта си на това място без съд и присъда.

За втора поредна година в манастирския храм се събраха свещеници от региона, за да изпълнят молитвеното последование на панихидата и в памет на пострадалите от режима духовници. Богослужението възглави игуменът на манастира архимандрит Никанор. С него съслужиха иконом Йоан Чикалов – архиерейски наместник на Трънска духовна околия и председател на столичния храм "Св. Параскева"; протойерей Стефан Стайков – епархийски съветник и председател на столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" в кв.Красно село; протойерей Людмил Колев – председател на храм "Св. Йоан Рилски Чудотворец" в гр. Перник, съпровождан от свещеник Борис Котев от същия храм; протойерей Константин Стойчев и свещеник Михаил Станкович – и двамата от гр. Брезник, както и свещеник Гоце Христов.

Молитвено участие в панихидата взеха монасите от манастирското браство, гости на манастира, някои от които дошли специално за случая.

В проповедта си  след края на богослужението архимандрит Никанор припомни трагичните събития от 1 февруари 1945 г, когато  противоконституционният съд, самопровъзгласил се за народен, произнася смъртните присъди на голяма част от политическия, военен, духовен и академичен елит на Царство България и за един ден са осъдени и убити над 150 човека, сред които са и тримата регенти на непълнолетния цар, 67 бивши депутати, 22 бивши министър-председатели и министри. "Длъжни сме да помним тази срамна страница от историята ни,  да не допуснем тя да се повтори и да не се примиряваме с опитите за подмяната й, защото истината за тези събития има само едно лице", каза архимандрит Никанор.  Пред събралите се в храма той прочете и послание, изпратено специално за случая от депутата в Европейския парламент д-р Андрей Ковачев.

След богослужението в памет на починалите бяха раздадени коливо и вино за всички гости на манастира.

Текст и снимки: Руми Борисова

{gallery}2020-02-03{/gallery}

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content