Продължете към съдържанието

В залата на Софийска митрополия се проведе Областно представяне на религиозното образование за София-град

1650514На 17 февруари с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в залата на Софийска св. митрополия се проведе Областно представяне на учителите по Религия-Православие от София-град, в рамките на Националната конференция „Хуманизъм и вяра“, която ще се проведе на 9 и 10 април т.г.

Конференцията се организира от Министерство на образованието и науката по инициатива на г-жа Таня Михайлова – заместник-министър на образователното министерство, съвместно със Синдиката на българските учители. Целта е занимаващите се с предмет Религия-Православие да се запознаят с добрите практики в областта на духовността и нравственото възпитание на децата и учениците.

Журито за оценка на участниците бе в състав: Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, двама представители на РУО – София-град: г-жа Ваня Станчева, старши експерт по Религия и г-жа Десислава Петрова, старши експерт по начално училищно образование, а също и д-р Полина Спирова и д-р Анна-Мария Кръстева. На събитието присъстваха и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия, както и г-н Иван Тупаров от Духовно-просветния отдел на Митрополията.

Срещата бе ръководена от г-жа Ваня Станчева, като в началото Негово Преосвещенство епископ Поликарп отправи приветствени слова до всички участващи и присъстващи на събитието, с благослов и поздравления от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за трудовете, които полагат директорите и учителите за религиозно-нравственото възпитание на подрастващите.

Презентации с добри практики от учебния процес представиха единадесет участници от София-град, обучаващи по предмет Религия-Православие, като бе споделен опитът от разнообразни учебни методи и интерактивни образователни материали, интеграция на познанията за християнската вяра в клубове по интереси, беседи с духовник в храма, участие на православни лагери, а също така различни милосърдни и социални инициативи и вероучителни занимания на прицърковни неделни училища.

Участниците, избрани във всяка от категориите да представят със своята презентация София-град на регионалната комисия в гр. Монтана на 26 март тази година са следните:

Детска градина:

Миленка Йоцова от ДГ 25 „Изворче“ в гр. Банкя
Стефка Рабаджиева от ДГ 77 „Магнолия“ в район Средец

Начален етап:

Мария Калугерова от 78 СУ „Христо Смимрненски“ в гр. Банкя

Прогимназиален етап:

Данко Калапиш от 107 ОУ „Хан Крум“ в кв. Лозенец

Гимназиален етап:

Прицърковно училище при храм „Рождество Христово“ в кв. "Младост"

 

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 1

Skip to content