Продължете към съдържанието

Втора статия на Богородичния акатист в столичния храм „Покров Богородичен“

1690974На 13 март с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужено малко повечерие с канон на Пресв. Богородица и втора статия от Богородичния акатист в столичния храм „Покров Богородичен“.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Тивериополския епископ Тихон в съслужение с енорийския духовник протойерей Живко Лозанов. Молитвено участие взеха архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, храмовото духовенство, както и голямо множество християни, които засвидетелстваха вярата си в могъщото застъпничество и закрила на Божията Майка.

За великопостното молитвено настроение се погрижиха и духовниците от Софийския свещенически хор, ръководен от ставрофорен иконом Кирил Дидов, като изпълниха богослужебните църковни песнопения.

С вдъхновено слово за Великия пост епископ Тихон укрепи събралите се вярващи: „Сега е времето, в което ние преборваме съмненията“ и добави:„Разделихме християните на обикновени и такива, които са въцърковени. Но дългът към Бога е безкраен и ако някой действително се опитва да прави много повече от тези, които са около него, не бива да го мисли като заслуга, а малко по-добре изпълнен дълг. За изпълнен дълг награда няма. В този пост всички сме заедно – всички, които искат да разберат защо Бог е подредил така света и в тази голяма книга Библията за какво става дума.“

Говорейки и за молитвата към Бога, владиката сподели на събралите се християни: „Ние все искаме от Бога неща, които не заслужаваме. Защото когато искаш нещо се усъмняваш в Неговата блага воля, че Той ще направи живота ти да бъде възможно най-добрият. Той иска обаче да види старанието у теб – дали ти, знаейки Божията воля, си готов да я поемеш, да я развиваш, да се стараеш. Това е великото на Великия пост – да приемеш волята Божия, да я пречистиш от съмнения. В петъците отправяме молитви към Св. Богородица, защото Тя е най-близко до Бога, Тя знае най-добре от всички нас какви са нашите тегоби… Затова молитвата ни към нея не е нищо друго освен това: Радвай се, Невесто Неневестна!“

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content