Продължете към съдържанието

В София бе открита първата социална сладкарница, наречена „Малката Къщичка“

IMG 7675 scaled

На 19 юни, с празничен водосвет бе открита официално първата социална сладкарница в София, наречена „Малката къщичка“. Тя се намира в столичния квартал Орландовци и е специален проект на ФАФА (Федерация адаптирана физическа активност). Сдружението е създадено, за да работи в подкрепа на хората с увреждания.

На събитието присъстваха столичния кмет Йорданка Фандъкова, инж. Тодор Кръстев – кмет на район Сердика, инж. Веска Георгиева, директор на Столичен инспекторат, Марина Сарадинова, директор на фондация „Социална закрила“,  Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България и др. обществени личности.

Водоосвещението бе извършено от архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия и протойерей Петър Христов, председател на храм „ Св. Петка“ и храм „Св. Екатерина“ в кв. Орландовци.

След като поръси със светена вода многобройните присъстващи, архимандрит Василий поздрави организаторите и децата, които са се включили в проекта. Изхождайки от евангелския разказ за изцеряването на слепородения, той подчерта, че житейското нещастие на слепеца не е поради грехове, а за да се прояви Божията слава, която показва, че именно Бог е Творецът на всичко видимо и невидимо и че Той е Подателят на живота.

„Днес отправяйки молитва тук, ние подаваме ръка и любов именно към тези, които са се родили с недъг, но просим от Бога за тях здраве и дълголетие. И за да не се чувстват те отритнати и угнетени, ние ги подкрепяме като  им дадем това, което можем – нашата любов и съпричастност. Нека тези, които организираха тази „Малка къщичка“, Бог да им въздаде и да им дарува много радости и сили за предстоящите големи трудове.“ – каза в словото си отец протосингелът.

Основен организатор и проекта е Слав Петков. Той е завършил НСА и понастоящем е  хоноруван преподавател в Спортната академия.

„Много силна връзка се получи между мен и децата – споделя въодушевено спортистът – Социалната сладкарница ще даде шанс на нашите спортисти-младежи, които са ползватели на социални услуги. Те ще могат да се хранят, да спортуват и да работят.  Чрез поддържането на  заведението ще им дадем шанс да ги реализираме и на пазара на труда, ще ги интегрираме по-добре в обществото. Социалната услуга ние я обединихме със спорта. Такава форма на социално подпомагане я няма никъде в България и осъществяването на проекта доказва, че наистина спортът е социален феномен.

….Децата, които виждате тук са от 3 -то помощно училище. Когато се запознахме с тях, те не можеха да правят нищо от това, което правят сега – да бягат, да хвърлят гюле или да плуват. През миналата година отидохме на европейски игри и се върнахме със седем медала, от които два златни. Идеята ни бе нашата столова да я превърнем в социална сладкарница. Тук те могат да полагат труд и да се впишат на пазара на труда, като  бъдат пълноценни хора – те го доказаха.“

 Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

IMG_7641

Visits: 0

Skip to content