Продължете към съдържанието

Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи панихида за 180 г. от рождението и 105 г. от кончината на екзарх Йосиф Български

104750762 278479173465876 6774637817039581351 n scaledНа 20 юни 1915 г. се преставя в Господа Българският екзарх Йосиф I, след като в продължение на 38 години предстоява Българската православна църква. Висшият клирик е роден на 5 май 1840 г. и още като протосингел на Екзархията ни от 1872 г. започва да се грижи за опазване нейното единство и за българското църковно-просветно дело в Македония и Одринско.

В деня на блажената кончина на екзарх Йосиф, на гроба му до митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ бе отслужена панихида по случай изпълването на 180 години от рождението и 105 години от упокоението на видния български духовник.

Богослужението възглави Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, а с него съслужиха  Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейска митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия и предстоятел на храм „Св. Неделя“, иконом Николай Цурев от храмовото духовенство, протойерей Костадин Тренев, свещеник Петър Славов, както и протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Юлиян Периклиев.

Негово Светейшество патриарх Неофит благослови всички присъстващи и отправи благодарствени слова за бележитото църковно и родолюбиво дело на екзарх Йосиф Български, като се помоли Бог да упокои душата му в Царството небесно.

На богомолния народ бе раздадено за упокой коливо, приготвено за случая от г-жа Невена Моджахед, богослов и църковен сътрудник.

DSCF5035

Текст: Пламен Михайлов
Снимки: Александър Ангелов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 1

Skip to content