Продължете към съдържанието

Архиерейска света Литургия в храм “Св. ап. Петър и Павел”, гр. Своге

IMG 0020 scaledВ неделния ден на 28 юни, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети енорията на гр. Своге и отслужи Архиерейска св. Литургия в храм „ Св. ап. Петър и Павел“.

Повод за архирейската богослужба бе предстоящият храмов празник на църквата, която е внушителна трикорабна постройка от 1917 г. Тя се намира в двора на манастирски комплекс /основан през 1118 г./, в който има още един храм, посветен на св. Петка. Според историческите данни древната църква датира от X-Xl в. и е обявена за паметник на културата от национално значение.

Местните християни в голямо множество се стекоха към тържествуващия храм и с голяма радост посрещнаха софийския викарий, за когото специално бяха поставили пътека, извън храма, посипана с цветя.

В св. Литургия, заедно с еп. Поликарп взеха участие прот. Любомир Пешев, председател на храма, протоиерей  Костадин Тренев, свещеник Лъчезар Лазаров и свещеник Валери Спасов от храмовото духовенство,  иеродакон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Литургийните песнопения бяха изпълнени от хор, съставен от местни християнки, които показаха, че могат да изпълняват не само фолклорни песни, но и църковни песнопения.

След св. Литургия, епископ Поликарп дълго време говори за чудните жития на св. апостоли Петър и Павел и давайки пример от техните житейски превратности се обърна с поучително слово към многобройните вярващи, с което ги стимулира за духовен, изпълнен с Христова вяра живот.

"Нека по молитвите на св.първовърховни апостоли Петър и Павел, да възрастваме като народ Божий и с вяра, надежда и любов. Да бъдем изпълнени с добродетелност и да знаем, че необходимо да се смиряваме пред Божията воля, независимо как е изразена, защото Божията воля е винаги спасителна…" – каза в словото си владиката и благопожела: "Бог да ви дава сили, здраве, преуспяване и все така целокупно да бъдете в Божия храм, изпълнени със смирение и любов един към друг."

Владиката преподаде на вярващия народ първосветителското благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит и им пожела от негово име здраве, радост и духовни сили.

С приветствени думи към викария се обърна прот. Любомир Пешев, който благодари за посещението на владиката и му поднесе красив букет и ароматна погача, подготвена от жените в енорията.

След посещението си в гр. Своге, еп. Поликарп и придружаващите го духовници посетиха енорията на с. Владо Тричков. Те разгледаха новопостроения храм, посветен на св.ап. Петър и Павел, и заедно с енорийския свещеник Росен Андонов уточниха подробностите за предстоящо освещаване.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова -1, Александър Ангелов -2

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content