Продължете към съдържанието

Освещаване на новопостроен храм „Св. Рафаил, св. Николай и св. Ирина“ до с. Волуяк

1790346 1На 30 юни 2020 г., Събор на св. 12 апостоли, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе извършена тържествена архиерейска св. Литургия с пълния чин по освещаване на новият храм „Св. Рафаил, св. Николай и св. Ирина“ в близост до с. Волуяк.

Дългоочакваното събитие се случва 22 години след полагането на основния камък за строителството на храма от Негово Преосвещенство епископ Иларион, тогавашен патриаршески викарий, заедно с архимандрит Николай, по това време протосингел на Софийска епархия (днес Пловдивски митрополит). След множество неуредици по собствеността на имота и постройката, преди година храмът бе върнат на Софийска епархия като част от енорията на храм „Успение Богородично“ в кв. Обеля, достроен и благоукрасен – благодарение на усилията на тогавашния предстоятел покойният иконом Иван Динков, с подкрепата на редица дарители и спомоществуватели.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, а с него съслужиха 12 духовника: архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“ в кв. Разсадника, иконом Борис Петров, и.д. игумен на Обрадовския манастир „Св. Мина“, иконом Йоан Куков, предстоятел на храм-ротонда „Св. вмчк. Георги Победоносец“, протойерей Георги Спасов, предстоятел на старинен храм „Св. Петка Самарджийска“, протойерей Николай Николов, предстоятел на новоосветения храм „Св. Рафаил, св. Николай и св. Ирина“ и на храм „Успение Богородично“ в кв. Обеля, заедно с храмовото духовенство в лицето на протойерей Любомир Михайлов и свещеник Валери Василев, както и свещеник Петър Славов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения за чина по освещаване на храма изпълниха храмовите певци и софийски клиросни псалти, а голямо множество християни от с. Волуяк и столицата съучастваха молитвено в богослужението, преизпълнили благолепния храм.

По време на светата Литургия бяха извършени и заупокойни моления в памет на основния инициатор за завършването и благоукрасяването на храма иконом Иван Динков, чийто 40-дневен помен от блаженото успение по Божий промисъл се отбелязва именно на днешния ден.

На службата бе донесена и икона на св. Димитър, подарена на храма при полагането на основния му камък от тогавашния архимандрит Николай, днес Пловдивски митрополит.

С тържествено слово епископ Поликарп благослови духовенството, певците, храмовото изпълнение, дарителите и спомоществувателите на храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като призова да отправяме молитви за упокоение душата на отец Иван в Небесното Царство, „за да се моли той пред Божия престол за всички нас и да подбужда пламъчето на вярата, за да може този храм и храмовете, в които той служеше, да бъдат преизпълнени с благочестив и христолюбив народ, който очаква велика и богата милост от Бога“. Викарият на Софийския митрополит благодари на всички присъстващи и пожела на всеки дарил или помогнал за построяването и благоукрасяването на храма Бог да му въздаде стократно и най-вече да го удостои с Царството небесно.

Предстоятелят на храма протойерей Николай Николов изрази духовната радост от тържествената служба по освещаване на храма, като благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит и на викария му епископ Поликарп. Отец Николай припомни, че това е първият храм в България в чест на светите Митилински новомъченици и чудотворци Рафаил, Николай и Ирина и завърши с думите: „дай Боже много чудеса и тук да се случват по техните молитви, да изпълват сърцата ни с вяра и крепка надежда във всеподателя Бога“.

След края на освещаването бе извършена панихида за 40 дни от блаженото успение на иконом Иван Динков на гроба на духовника до храм "Успение Богородично" в кв. Обеля.

_1790284

Текст: Пламен Михайлов
Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)
Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

Visits: 19

Skip to content