Продължете към съдържанието

Първото съборно изпълнение на Молебния канон на св. Богородица в София

50185015593 539eba9ad8 hСветата Църква е определила в първия ден на месец август да започне петнадесетдневен Богородичен пост. След като на 1 август бе въздигнат Христовият кръст за вдъхновение и утешение на вярващите, Църквата започна поредица изпълнения на Богородичния Молебен канон – молитвено последование към Божията майка.

Според установена традиция в София това молитвено последование се извършва и съборно в различни столични храмове.

Първото от тези молебни последования бе изпълнено на 3 август в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“. С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, то бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, ставр. ик. Николай Георгиев, председател на катедралния храм, храмовото духовенство и множество столични свещенослужители.

Църковните песнопения бяха изпълнени от духовници и софийски клиросни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов.

За съборните богослужения по време на Богородичния пост тази година бе донесена икона на Света Богородица Казанска от гр. Самоков, която има 170-годишна история и се покои в митрополитския храм на града.

В края на богослужението епископ Поликарп произнесе духовно-ободрително слово и подчерта спасителното за всички ни значение на общата ни Майка – Св. Богородица.

"С умиление заставаме пред образа на Св. Богородица – каза в словото си епископът и допълни: Когато нашата молитва е от дълбочината на сърцето ни, когато отправяме нашето прошение с искреност и чистота, Св. Богородица бърза да изпълни молбата ни. Но когато просим нещо, което не е потребно и спасително за нас, Тя снизхожда към нашата немощ  и ни разкрива онова, което е благодатно и онова, което е пагубно за нас…"

Епископ Поликарп, като представи на църковното изпълнение гостуващата икона на Божията майка, преподаде благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит и насърчи християните за духовен подвиг в дните на Богородичния пост.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Александър Ангелов
Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content