Продължете към съдържанието

Молебен канон на Света Богородица в Ихтиманска духовна околия

50196350073 65ac84ed88 cВечерта на 6 август в храм „Успение Богородично“ в гр. Ихтиман, съгласно програмата на Софийска митрополия бе отслужено поредното съборно богослужение – вечерня с Молебен канон на Св. Богородица.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, чинопоследованието бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Йосиф Серев, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, свещеници от София и от местната околия.

Преди началото на вечерната служба тържествено бе внесена в храма иконата на Св. Богородица "Казанска" от гр. Самоков, която по решение на епархийското ръководство тази година присъства на съборните богослужения.

Църковните песнопения и Богородичното последование бяха изпълнени от столични духовници, ръководени от свещеник Петър Славов.

Съборното богослужение бе тържествено и вдъхновяващо. Богомолците, изпълнили храма молитвено, участваха в последованието и се радваха на църковните песнопения във възхвала на Божията Майка.

В края на последованието епископ Поликарп се обърна към събралия се благочестив народ и говори за Небесната закрилница Св. Богородица и за добродетелите, които като християни трябва да придобиваме, както и за истинските ценности в живота.

Той отправи благослов към народа от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, като напъти християните: "Да имаме за пример смирението и послушанието на Св. Богородица. Като изпълним малка част от тях ще видим какво богатство ще придобием, какво спокойствие ще ни споходи и ще се радваме, че онова което просим в молитва ще получим. Нека със смирението и послушанието да вървим по спасителния и полезен път, по Божия път." – каза в още владиката.

Като домакин, от името на енорията предстоятелят на храма и архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия ставр. ик.  Йосиф Серев благодари на гостите от епархийския център и отправи благопожелания с букет цветя.

 

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Весела Игнатова (1), Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

Visits: 1

Skip to content