Продължете към съдържанието

Кутугерски манастир „Св. Йоаким Осоговски“

Адрес: 2562 Кюстендил, с. Кутугерци

И.д. игумен: иконом Генади Генадиев, тел: 0889 558 283

Според преданията някога в землището на селото е имало три манастира. Един от тях е известният днес Кутугерски манастир, който е бил най-голям измежду трите. По устни свидетелства вторият бил някъде в Средна махала, а третият в Йовчова махала, в местността Телебушица, но от тях днес няма никакви видими белези, освен манастирският път, който ги свързвал и водел до Осоговския манастир „Св. Йоаким Осоговски”.

Кога точно е бил основан Кутугерският манастир не е известно. Знае се, че храмът е построен през 1895 г. от майстор Стоимен от село Дождевица, на мястото на стария манастирски храм.

Храмът представлява еднокорабна едноабсидна постройка, от запад четири дървени стълба поддържат дървена аркада. Градежът е от камъни и кал. Иконостасът датира от 1905 г., като иконите са рисувани от живописеца Евстатий Попдимитров от село Осой, сега в Република Северна Македония.

Манастирът в Кутугерци е съществувал до 1913 г., но след това бива занемарен и дълго време тъне в запустение и забрава до намирането му от Росен Стоичков Дончев (сега епископ Константийски Яков, викарий на Негово Преосвещенство Пловдивския митрополит Николай).  Епископ Яков намира манастирската църква в руини, обрасли с дървета и храсти, а вътре, между голите стени, намира оцеляла през десетилетията, непокътната, храмовата икона на Свети Йоаким Осоговски.

Храмът е възстановен с помощта на Димитър Стоянов, родом от Велко Търново, но живеещ в Кюстендил. За първи път след много години на 16.08.2009 г. архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, след като извършва чина Обновление на храма, отслужва празнична света Литургия.

Visits: 18

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content