Продължете към съдържанието

160 г. отбеляза храм “Успение Богородично” в с. Трекляно

0 06На 28.08.2020 г. бе отбелязана 160-годишнината на храм "Успение Богородично" в с. Трекляно, Общ. Трекляно, Кюстендилска духовна околия.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и митрополит Софийски Неофит празничната Св Литургия бе отслужена от архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия.

На клироса пя протойерей Светослав Григоров, председател на църковното настоятелство на храм "Успение Богородично", гр. Кюстендил.

Молитвено участие в службата взеха йеромонах Максим от Старозагорска епархия, гост в Кюстендилска духовна околия и свещеник Васил Манасиев.

На богослужението присъстваха и взеха молитвено участие: г-н. Радко Петрунов, кмет на Община Трекляно, кметове и кметски наместници на населени места от същата община, както и много жители на селото.

След св. Литургия бе отслужен водосвет за здраве и благословение на присъстващите. Осветена бе и празнична погача, омесена и изпечена специално за празника от местната фурна, собственост на приносителите г-н Йордан Йовчев и семейството му.

В края на богослужението архимандрит Исаак поздрави всички присъстващи с празничния ден от името на Негово Светейшество Българския патриарх и митрополит Софийски Неофит, от името на духовенството при Кюстендилска духовна околия и от свое име. Същият призова присъстващите да се трудят за благото на храма, да го посещават по често, да участват в богослуженията и общата молитва, да учат малките на закона Божий за да растат в православната вяра и така да станат достойни чеда на Православната Църква и на майка България.

Архимандрит Исаак прочете молитва и за благословение на присъстващите деца.

На Г-н Радко Петрунов бе подарена икона с образа на Божията Майка – Троеручица, за благословение, в знак на благодарност и с духовно напътствие.
+++
Община Трекляно е най-малката община в България. Общината обхваща 19 населени места. Броя на населението е изключително малко – около 800 човека, с предимно православно население.

Храм "Успение Богородично" в с. Трекляно е построен през 1860 г. върху основите на стара средновековна църква, която е била част от манастир. Съществуването на манастир „Света Богородица“ в с. Трекляно е засвидетелствано в турски данъчни документи от 1570-1572 г.

{gallery}2020-08-28{/gallery}

Visits: 1

Skip to content