Продължете към съдържанието

Храмов празник в Жабленския манастир “Св. Йоан Предтеча”

2020 08 29 n 472С празнична света Литургия бе отбелязан храмовият празник на Жаблянския манастир "Св. Йоан Предтеча и Кръстител". Това се случи на 29 август, когато Православната църква отбелязва Отсичането главата на св. Йоан Предтеча и Кръстител.

В празничния ден бе направено обновление на храма,  тъй като бе завършен основният ремонт на храма и околохрамовото пространство.

Богослужението бе предстоявано от протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, който бе в съслужение с протойерей Константин Стойчев – и.д. игумен на Жаблянския манастир, и архимандрит Боян Атанасов. Песнопенията бяха изпълнени от църковни певци от Перник под ръководството на свещеник Марио Михов.

Молитвено участие в богослужението взеха зам. кметът на община Земен г-жа Даниела Владимирова и миряни от близкото село Жабляно.

В проповедното си слово в края на богослужението протойерей Александър припомни трагичното събитие с отрязването главата на св. Йоан Предтеча, пресъздадено от светите евангелисти Марк и Матей, и благодари на всички, взели участие в богослужението. Той изрази и думи на благодарност към и. д. игумена о. Константин за положените трудове по ремонтните дейности. В отговор о. Константин изтъкна, че и на този манастир, както и всички свети обители в Софийска епархия, домакин е Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.
+++
Жаблянският манастир се намира на около 2 км над село Жабляно, община Земен, в Конявската планина, в местността Курилово.

Не е известно кога точно е основан манастирът, но според преданието по време на османската власт е бил разрушен. През 18 в. е възстановен, открито е килийно училище. От 1879 г. до смъртта си през 1881 г. игумен на манастира е видният педагог и деец на църковно-националните борби Аверкий Попстоянов.

През последните десетилетия в манастира има обитатели, които не се грижат за църквата и сградния фонд, което налага чрез проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони и изпълнен от пернишката фирма „Димел“ ООД, през 2019-2020 г. в манастира да се направи основен конструктивен ремонт на храма и да се облагороди околното пространство, като е направена и ограда.

Текст и снимки: монахиня Павла

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК
 

 

Visits: 5

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content