Продължете към съдържанието

Излезе от печат нова книга в областта на Пастирската психология и психотерапия

Grija final„Грижа за страдащата душа (Пастирски грижи за хората с психични заболявания и душевни разстройства)“ е първата по рода си книга на български език в областта на Пастирската (Духовно-ориентираната) психология и психотерапия на преподавателя по Пастирско богословие в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ – доц. д-р Иво Янев.

Според автора грижата на Църквата към човека винаги е била насочена към всички негови аспекти – душевни и телесни. Заради целосттана тези две части, когато боледува една от тях, страда цялото същество. Св. отци на Църквата са съзнавали ясно тази цялост и в своите творения са описвали до най-големи подробности съставните части на тялото и на душата, проблемите, които се появяват през живота на човека и начините, по които тази цялост може да се възстанови.

За съжаление, поради различни причини,тези „златни“ указания на църковните отци са забравени от съвременната медицина, психология и психиатрия, и се помнят и ползват само от пастирите на Църквата, които продължават да опознават, анализират и лекуват страдащата човешка душа и до наши дни. Целта на тази книга е да припомни тази „отеческа съкровищница“, както на духовниците и на богословите, така и на специалистите по психично здраве – психиатри, психолози и психотерапевти, за да могат да я използват в своето духовно, медицинско и терапевтично служение за човека. По този начин нагледно да се покаже, как може градивно да се комбинира пастирската (духовно-ориентирана) психология и психотерапия със светската такава, като заедно, различните аспекти на тези два вида служение на хората, могат много по-добре да извършат необходимото лечение и грижа за страдащите от психични заболявания и душевни разстройства.

Книгата може да се намери в столичния храм „Св. Николай Софийски“, на ул. „Пиротска“ 74 и в Богословския факултет на пл. „Св. Неделя“ 19

Visits: 3

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content