Продължете към съдържанието

Празнична вечерня в с. Клисура в чест на св. Димитър

IMG 3312Храм „Св. Димитрий Мироточиви, Солунски чудотворец” в с. Клисура е единственият храм, посветен на светеца в Самоковска духовна околия.

Разположена в живописна планинска местност, църквата ежегодно посреща поклонниците от летния поход към светата Рилска обител.  Преди 15 години, храмът се намираше в тежко състояние и богослуженията временно бяха преустановени. В последствие се инициира възстановяването и доизграждането му, което завърши през 2015 г. и днес жителите на селото и преминаващи поклонници и туристи, могат да отправят молитва към Бога в малката, но приветлива бяла църква.

Празнично вечерно Богослужение огласи с молитва и песен Божия дом на 25.10.2020 г. Множество миряни изпълниха църквата за храмовия ѝ празник, на който по традиция се освещава и курбан.

Архиерейският наместник на Самоковска духовна околия – иконом Михаил Колев, съвместно с предстоятеля – протоиерей Любомир Мишков, отслужиха чина на вечернята и благословиха петохлебие.

Преподаден беше Архипастирския благослов на Софийския Кириарх – Негово Светейшество Неофит, а архиереският наместник поздрави и благодари на богомолците за топлото посрещане. Клиросните певци – Иван Янков и Йосиф Узунов изпълниха с умиление и чувство църковните песнопения. В края беше възгласено и празнично многолетствие.

{gallery}2020-10-28{/gallery}

Visits: 2

Skip to content