Продължете към съдържанието

Беседа за Въведение Богородично в митрополитския храм на гр. Самоков

IMG 3358„Въведение на Пресвета Богородица в храма” е един от най-затрогващите празници в годината, обединявайки в себе си любовта към небесния Бог Родител и взаимната обич и привързаност на членовете на християнското семейство. В Самоков празникът е многоочакван и винаги придружен с най-хубавите пожелания и послания.

По този повод на 20 ноември в митрополитския храм на гр. Самоков „Успение Богородично” гостуваха ученици от I „б” клас от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” с ръководители г-жа Йорданка Николчова и г-жа Галя Механджийска, както и от IV „б” клас от НУ „Станислав Доспевски” с ръководители г-жа Галя Будинова и г-жа Детелина Димитрова.

IMG 3357

Притихнали и украсени с чистотата на своите сърца, децата изслушаха с интерес и внимание свещения разказ за бездетните и престарели светии Йоаким и Анна, които Бог сподобил с обично и благословено детенце в края на дните им. Пред празничната икона в храма всички проследиха как малката Мария, бъдещата Майка на Спасителя Христос и Богородица, подкрепяна от своите родители, сродници и близки, под светлината на запалените вощеници и благозвучието на духовните песни, изкачва сама високите каменни стъпала на Йерусалимския храм и се озовава в любящите обятия на Първосвещеника, въвел я после в Святая Святих.

IMG 3359

Малките богомолци научиха как се пристъпва в Божия дом, положиха кръстния знак върху себе си и стиснаха ръчички пред Бога с думите на дядо Вазовата молитва: „Дядо Господи, прости ми, моля ти се от душа…”. Палейки своите свещички, децата разбраха колко голямо е християнското семейство и как то включва всички хора, които обичаме и уважаваме. Обещаха, че утре първи ще поведат своите родители за ръка към храма за молитва и благодарност пред иконата на пречистата Божия Майка.

В края на беседата, учениците и техните преподаватели получиха от иконом Михаил Колев, предстоятел на храма, по една иконка в дар за предстоящия празник на благословената семейна обич.

Текст и снимки: Самоковска духовна околия

Visits: 0

Skip to content