Продължете към съдържанието

Офикия за празника на храм „Св. Николай“ в столичния кв. „Връбница“

PAM7824 scaledНа 6 декември Православната църква почита паметта на светия отец и Чудотворец Николай, архиепископ Мирликийски, преставил се в Господа през 342 г.

Този ден е и храмов празник за столичния храм „Св. Николай“ в кв. „Връбница“. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит днес там бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, протойерей Методи Корчев, предстоятел на празнуващия храм, протойерей Костадин Тренев, свещеник Георги Черганов, предстоятел на храм „Св. Йоан Богослов“ в кв. „Левски Г“, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, както и дякон Гавриил Николов.

С ангелогласното си църковно песнопение на светата Литургия храмовият женски хор допринесе за молитвеното и празнично настроение на голямото множество християни, изпълнили обширния и благолепен храм.

По време на службата предстоятелят отец Методи Корчев бе удостоен със свещеническото звание „иконом“, заради своето усърдно служение на Господнята нива и „грижата за духовното възрастване на народа към Христа Бога“, по думите на епископ Поликарп.

С тържествено слово викарият на Софийския митрополит поздрави за празника духовенството, певците и храмовото изпълнение, като ги благослови от името на Светейшия Български патриарх Неофит. Владиката припомни за дивния живот на светия Мирликийски Чудотворец, взел дейно участие в Първия вселенски събор, и благопожела на всички „достойно да вървим по Бога, да се ползваме от примера на св. Николай и да се изпълваме с мъжество, с постоянство, с вяра, надежда и любов. Да изпълняваме Христовите повели, които не са трудни, а са леки; да придобиваме спасение на душите си и да послужим за тези, които са около нас в доброчестина, прославяйки Бога да спасяват своите души.“

Иконом Методи Корчев отправи благодарност на епископ Поликарп и чрез него на Светейшия Български патриарх Неофит от името на духовенството, църковното настоятелство и цялата енория за архиерейската богослужба, както и за доверието и милостта по връчването му на духовното звание, като обеща да полага старание според силите си за „преумножаване на енориашите, на любовта помежду нас и на вярата, заради която и служим пред Божия престол“.

В края на службата бе осветено и благоукрасено коливо, както и различни празнични ястия, раздадени за здраве и благословение на всички присъстващи и техните близки.

 

_PAM7671

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 2

Skip to content