Продължете към съдържанието

Жабленски манастир “Св. Йоан Предтеча”

2с. Жабляно, общ. Земен

и. д. игумен – йеромонах Силуан (Петров), тел. 0884604829, 0879912636

Жаблянският манастир се намира на около 2 км над село Жабляно, община Земен, в Конявската планина, в местността Курилово.

Не е известно кога точно е основан манастирът, но според преданието по време на османското робство е бил разрушен. През XVIII в. е възстановен, открито е килийно училище. От 1879 г. до смъртта си през 1881 г. игумен на манастира е видният педагог и деец на църковно-националните борби монах Аверкий Попстоянов.

През последните десетилетия в манастира има обитатели, които не се грижат за църквата и сградния фонд, което налага чрез проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони и изпълнен от пернишката фирма „Димел“ ООД, през 2019-2020 г. в манастира да се направи основен конструктивен ремонт на храма и да се облагороди околното пространство, като е направена и ограда.

На 29 август 2020 г., когато Православната църква отбелязва Отсичането главата на св. Йоан Предтеча и Кръстител, е направено обновление на храма и отново започват да се отслужват редовни празнични богослужения.

{gallery}manastiri/Jableno{/gallery}

Hits: 1

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content