Продължете към съдържанието

Празнично вечерно богослужение в чест на св. Наум Охридски

IMG 5821 scaledНа 22 декември, в навечерието на празника в чест на българския просветител св. Наум Охридски бе отслужена архиерейска вечерна богослужба в едноименния столичния храм, който се намира в кв. Дружба.
С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит вечернята бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение взеха участие храмовото духовенство: протойерей Илия Манолов и протойерей Владимир Дойчев, както и протойерей Костадин Тренев, свещеник Владимир Гълъбов, свещеник Арсений Каньов, йеродякон Поликарп и дякон Гавриил Николов.
Църковните песнопения бяха прекрасно изпълнени антифонно, на два клира от певците на храмовия хор „Св. Наум Охридски“, като дясната певница бе ръководена от д-р Андрей Касабов, а лявата бе дирижирана от Тянко Николов, преподавател по Източноцърковно пение в Пловдивската духовна семинария. С техните пространни песнопения те допринесоха за молитвеното настроение на многобройните вярващи, изпълнили  благоукрасения храм.
В чест на празника бе осветено петохлебие, за здраве и благословение на присъстващите и техните близки.
В края на богослужбата епископ Поликарп преподаде благослов от името на Негово Светейшество патриарх Неофит на духовенството, певците и молитвеното събрание, като поздрави всички с настъпващия храмов празник.
„Св. Наум Охридски чу думите на Господа Иисуса Христа от Св. Евангелие и отдаде себе си на проповед, на благовестене на Словото Божие. Той извърши мисионерска, апостолска дейност, която просвещава българския народ във вярата, надеждата, любовта.“– каза в словото си владиката и благопожела:
„Нека да се вдъхновим от неговата силна вяра, да се потрудим с ревност и да бъдем истински последователи на Христа. Да знаем, че не трудно да се изпълнят Господните заповеди, тъй като имаме благия пример на св. Наум Охридски."

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 1

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content