Продължете към съдържанието

Мощи на св. Стилиян бяха дарени на Първия рехабилитационен център за деца с онкологични заболявания

IMG 2718На 15 февруари частица от мощите на св. Стилиян бе дарена на Първия рехабилитационен център у нас за деца с онкологични заболявания, който се намира край костинбродското село Опицвет.

Светата частицата, която Софийска св. митрополия дарява на възстановителния център, е предоставена за вечни времена от Доростолска св. митрополия – с благословението на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков, чрез протопрезвитер Добри Чаков, протосингелът на Доростолска епархия.

Денят на тържествено донасяне на мощите не е случаен, тъй като 15 февруари се отбелязва като Международен ден на децата с ракови заболявания.

От името на Софийска митрополия частицата от мощите на св. Стилиян бе донесена от ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, и бе поставена в изградения в двора параклис, посветен на светеца – Детепазител.

Преди да постави мощите в храма, отец Ангел и събралите се духовници от близките селища отслужиха молебен за здраве и просперитет на децата и служителите във Възстановителния център.

На празничното събитие присъстваха кметът на Костинброд Трайчо Младенов, който активно сътрудничи на Центъра, председателят на Общинския съвет в Костинброд д-р Атанас Тенев, Пламен Белчев, управител на Сдружението за онкоболни деца, който е основен инициатор, организатор и ръководител на Възстановителния център, както и мнозина педагози, медицински персонал и служители на оздравителното заведение.

В края на последованието ставр. ик. Ангел Ангелов изказа благопожеланията на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като отбеляза, че софийските духовници винаги имат в молитвите си хората, които преминават през този Център, и пожела на всички да са здрави и да не се налага отново да идват тук.

Чрез иконата светецът духовно присъства в храма, а чрез св. мощи се чувства с още по-голяма сила неговото присъствие и небесната му закрила." – каза още отец Ангел и сподели:

С много радост изпълняваме това поръчение да донесем частицата на св. Стилиян, която ни е дадена с много любов от митрополит Яков, който ни увери, че винаги ще се моли за тези дечица. Бъдете благословени и винаги да пребъдваме в радостта, дадена ни от Господа!

Г-н  Пламен Белчев, управител на Сдружението обясни, че не случайно е избран св. Стилиян Детепазител като покровител на Центъра.

Тук идват деца от цялата страна, преживели много тежки лечения и социална изолация. С Божията помощ и с мощите на св. Стилиян съм уверен, че мнозина ще бъдат излекувани“.

С пожелания за успешна и плодотворна съвместна работа се разделиха представителите на духовната и на светската власт.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Visits: 0

Skip to content