Продължете към съдържанието

Паметта на йеродякон Игнатий бе почетена в Самоковския манастир “Покров Богородичен”

IMG 3614На 19 февруари се навършиха 148 години от мъченическата кончина на йеродякон Игнатий (Васил Иванов Кунчев), когото нашият народ е увековечил с името „Апостол на свободата“ заради великото и саможертвено дело в името на духовната и национална свобода на поробеното отечество.

В манастирския храм на светата обител „Покров Богородичен“ в гр. Самоков по многогодишна традиция беше отслужена заупокойна панихида. В молитвеното последование взеха участие иконом Михаил Колев – архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, протойерей Любомир Мишков – ефимерий на манастира, игумения Максима и сестра Ирина. Сред присъстващите в храма бяха градоначалникът Владимир Георгиев, гл. секретар на Община Самоков г-жа Ангелина Вангелова, заместник-кметове, представители от Историческия музей и много граждани.

В края на възпоменателната служба отец Михаил се обърна с кратко слово за личността, духовното и народно служение на „Апостола“, в чиито идеали силно прозира Христовото учение и благовестие за любовта към Бога и човеците. Подчертан беше заветът на йеродякон Игнатий за чистота и святост в народните стремления, без вражда и противопоставяне на етнос или верова принадлежност.

В изпълнение на противоепидимичните мерки, последователно венци и цветя бяха положени от присъстващите пред паметната плоча с барелеф на „Апостола на свободата“, вградена в манастирските двери. Денят се оказа кратък за всички деца и ученици, граждани и родолюбци, които се стекоха за поклонение пред монумента.

Текст и снимки: Самоковска духовна околия

{gallery}2021-02-21{/gallery}

Visits: 0

Skip to content