Продължете към съдържанието

Съболезнователен адрес на Българския патриарх Неофит до Сръбския патриарх Порфирий по повод кончината на епископ Атанасий (Йевтич)

DSC 37791

ДО НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО П О Р Ф И Р И Й

АРХИЕПИСКОП НА ПЕЧ, МИТРОПОЛИТ НА БЕЛГРАД – КАРЛОВЦИ И ПАТРИАРХ СРЪБСКИ

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

С болка научихме за преставянето в Господа на бившия Захумско-Херцеговински епископ Атанасий (Йевтич).

Владика Атанасий – епископът с безсмъртно име остава в паметта на Православната ни църква като изключително харизматична, авторитетна и дълбоко вярваща личност, като достоен пастир и скромен монах, който в творчеството си се доказа като изключителен познавач на Свещеното Писание, Патрологията и Догматическото богословие.

Напусна ни една от най-ярките личности на съвременното православно богословие, който остави след себе си богато богословско творчество, което е превеждано в целия свят. Епископ Атанасий често гостуваше в България и изнасяше академични лекции в родните ни богословски школи.

Изкаваме съболезнования към Ваше Светейшество и Светия Синод на братската Сръбска църква, и отправяме молитва към Нашия Господ и Спасител Иисус Христос да прости всяко съгрешение на новопреставилия се архиерей и го настани там, където почиват праведниците, защото „блажени са мъртвите, които умират в Господа отсега. Да, казва Духът, нека починат от трудовете си: делата им вървят заедно с тях“ (Отк. 14:13).

Бог да упокои сред светиите верния и трудолюбив Свой раб

епископ Атанасий!

Вечна и блажена да пребъде паметта му!

С братска в Христа обич,

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

05.03.2021 г.

гр. София

Visits: 3

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content