Продължете към съдържанието

Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Трета неделя на Великия пост – Кръстопоклонна

 DSC 37793ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Нашето великопостно пътуване към тържеството на Христовото Възкресение вече премина през две от спирките от своя свещен и спасителен за нас маршрут: Неделята на Православието и последвалата я Неделя на един от най-дивните светители и поборници на това чисто и свято Православие, светия и божествен Григорий Паламà. Днес, в Третата неделя на Великия пост, светата Църква ни връща още по-назад – към времето, когато са се полагали началата на историята на спасението, изправяйки пред нашия духовен взор Честнѝя и Животворящ Кръст – оръдието, чрез което Господ Иисус Христос е завоювал Своята славна и всехвална победа над врага на нашето спасение, дарувайки ни вечния и блажен живот.

Някога средство за предаване на най-позорната смърт, но осветен от божественото съприкосновение, светият Кръст е сила и слава не само на победителя на смъртта и ада, нашия Господ и Спасител Иисус Христос, но и на цялата света Божия Църква, на всекиго от нас, които живеем и се спасяваме в майчинското ѝ лоно, подражавайки на Богочовека в носенето на Кръста, както и Самият Той ни призовава, когато казва: „… който иска да върви, след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва“ (Марк 8:34).

Като Господни ученици и Негови верни следовници, според силите си всички ние следваме повелята Христова, защото знаем, че Господ никому не възлага бреме, което да е непосилно. Така, носейки кръста си в уподобяванете ни на Самия Христа, ден подир ден ние постепенно разпъваме на този кръст стария човек в нас, движейки се уверено по тесния път към портите на Царството Божие, което, отново по свидетелството на Христа, „от дните на Иоана Кръстителя до сега… бива насилвано, и насилници го грабят“ (Мат. 11:12). И знаем, че за нас няма друг път, освен Кръстния път, понеже „всички ние, които се кръстихме в Христа Иисуса, в Неговата смърт се кръстихме“ (Рим. 6:3).

Нека Кръстът Христов бъде винаги в умовете и сърцата на всекиго от нас. Нека той бъде в нашите молитви не само в днешния ден, но и във всички дни от земния ни живот, защото той е нашата пътеводна светлина: онзи сигурен, верен ориентир, който ни връща на пътя на спасението ни винаги, когато по един или друг начин, поради една или друга причина, поради слабост или немощ, поради изпитание или изкушение се отклоняваме от този път. Следвайки Кръста Христов, ние вървим безпогрешно по пътя на собствената си Голгота – към светлината и тържеството на Възкресението.

Силата и славата на Честнѝя и Животворящ Кръст Христов да бъдат с всички нас!

Честит и благословен празник!

† НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Visits: 2

Skip to content