Продължете към съдържанието

Целият Богородичен акатист беше отслужен в митрополитската катедрала “Св. Неделя”

IMG 69161 scaledДесетки софиянци се стекоха в митрополитската катедрала „Св. Неделя” на 16 април, в петъчната вечер на петата седмица на Великия пост, за да благодарят в съборна молитва на Божията Майка – закрилницата на човешкия род, и да изпросят за сетен път от нея помощ и закрила.

Тази вечер, в която според църковното установление за последен път е определено да се изпълнява по време на Великия пост целият Богородичен акатист, той бе съборно изпълнен по традиция в софийския катедрален храм.

С особена тържественост той бе прочетен от всички духовници, които през изминалите великопостни седмици предстояваха съборните богослужби. Първата статия бе прочетена от архимандрит Евтимий, втората част бе изпълнена от архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, следващата от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, а последната от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод.

Църквата бе изпълнена с богомолен народ, дошъл да отправи молитви към Божията Майка заедно с духовниците.

Възхвалните песнопения към Божията Майка бяха изпълнени от Софийския свещенически хор, ръководен от ставрофорен иконом Кирил Попов. В края на акатиста епископ Герасим прочете обръщение на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

"Почитта към Божията Майка заема особено място в живота на Църквата Христова и лично на всекиго от нас. Още от самото начало тя е неизменна част от богослужебния живот на обществото на Христовите ученици и от личното молитвено правило на всеки християнин. Възхвалата на Небесната царица е естествен израз на особената любов към нея, която изпълва нашите сърца и която извира от нашата вечна благодарност към нея заради нейното единствено по рода си съработничество в богочовешкото дело на нашето спасение. Писанието свидетелства, че тази възхвала е била пророкувана и от самата нея: „ето, отсега ще ме облажават всички родове“ (Лука 1:48). Пророческите думи, изречени от Божията Майка пред света Елисавета и записани за поколенията от светия евангелист, се изпълняват вече две хилядолетия. Две хилядолетия, през които няма последование от църковното богослужение, нито християнско молитвено правило, които да не съдържат в себе си, като органическа част от своята сърцевина, похвала и признателност към Света Богородица: към Тази, Която бе намерена достойна да отдаде човешкия дял в тайнството на Боговъплъщението."

И ето че нашата възхвала към Нея – днес и във всички дни от живота ни – е отдаване на нашия дял, на нашата нежна любов и гореща благодарност към Нея, благодарение на която се открива скриваната „от векове и родове“ тайна (Кол. 1:26) на Въплъщението на Божия Син – заради нас и заради нашето спасение. По молитвите на Пресвета Богородица и всички Свои отвека просияли угодници, Бог да милва и спасява всички нас!" – се казва в словото на Българския патриарх Неофит.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 

Visits: 0

Skip to content