Продължете към съдържанието

Две ръкоположения и офикия за иконом на Акатистова събота в храм “Рождество Богородично”

IMG 72321 scaledВ съботния ден на петата седмица от Великия пост се отдава почит и възхвала на Божията Майка. Според Цариградския типик, Богородичният акатист се отслужва в петък вечер, с Малко повечерие, но според Йерусалимския типик, същият Акатист с Богородичния канон се отслужва на утринната в съботния ден. Затова той се нарича Акатистова събота.

Празникът у нас се нарича още "Златна ябълка". Той е свързан с чудо, извършено от Майката Божия чрез Нейна икона през 1765 година. Това събитие е описано в синаксар за Златната ябълка от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на Асеновградския манастир „Св. св. Кирик и Юлита“ (прочетете най-долу).

Тази година празникът за трети път тържествено бе отбелязан в Софийска епархия. В негова чест бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния храм „Рождество Богородично“ в кв. „Лагера“, който вече го отбелязва като свой втори храмов празник.

Литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Христо Пудин, предстоятел на храм "Св. Наум Охридски" в кв. "Дружба", протойерей Илиян Алексиев, предстоятел на храма, протойерей Костадин Тренев от храмовото духовенство, свещениците Любомир Янъков и Спас Рангелов, както и четирима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков: йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Лука Младенов и дякон Гавриил Николов.

Утренните църковни песнопения бяха изпълнени от храмовите певци, ръководени от Методи Стоилов, а литургийните бяха прекрасно изпълнени от храмовия хор, ръководен от д-р Росица Николова. Музикално балансиран, с добре подбран певчески репертоар, той допринесе за духовното и молитвено настроение на всички присъстващи, което направи архиерейската богослужба още по тържествена.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патирарх Неофит по време на литургията бе извършено свещеническо ръкоположение на дякон Гавриил Николов. Новият свещеник на Софийска епархия е роден през 1987 г. в с. Болярино, Пловдивско. Средно образование завършва в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий", след което продължава висшето си образование в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, където придобива бакалавърска, а в последствие и магистърска степен по богословие. През годините на своето образование е клиросен певец в столичните храмове "Св. св. Кирил и Методий" (до Женския пазар) и храм "Св. Наум Охридски" в кв. "Дружба". На 20 юли 2020 г. е ръкоположен за дякон от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

По време на архиерейската литургия за дяконско служение бе ръкоположен благоговейният мъж Илиян Кирилов от гр. Годеч. Новоръкоположеният дякон е роден през 1991г. в гр. Годеч.Завършва в родния си град основно (2006 г.) и средно образование (2010 г.) в СОУ "Проф. д-р Асен Златаров". През 2017 г. е приет за студент в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където предстои за завърши със степен „бакалавър“.

Викарият на Софийския митрополит отличи с офикия "иконом" предстоятеля на храма отец Илиян Алексиев. Епископ Поликарп го представи на църковното изпълнение като заслужил свещенослужител.

"Бог да му дарува както досега, така и занапред достойно служение и да го направи добър пример за подражание както за свещениците, така и за верния народ. За малкото време, в което е предстоятел на този храм, той се потруди много… Пожелаваме му тази офикия да му бъде за още по-голямо поощрение. Нека Бог да му бъде утеха, подкрепа и пътеводна светлина в служението!"-  му пожела в словото си владиката.

В края на литургията епископ Поликарп освети новата духовна придобивка на храма – мащабна икона на Св. Богородица "Геронтиса" – Старица, чиято икона-майка се покои в Светогорския манастир Пантократор. Преписът на тази икона пристига в българския храм точно в деня, в който на Атон честват Нейния празник.

По традиция на Акатистна събота се освещават ябълки, затова храмовото духовенство бе подготвило пет кошници, препълнени със свежи ябълки, които след като владиката освети бяха раздадени на присъстващите.

В края на богослужението епископ Поликарп се обърна с пастирско слово за Св. Богородица, като подчерта Нейната особена мисия сред човечеството.

"Чрез нея Спасителят ни дарува живот вечен и спасение! Нека Божията Майка закриля всеки един от нас, да ни дарява да бъдем достойни във всичко. И според нашите сили и възможности да послужим за спасението и на други човеци" – благопожела на църковното събрание епископът.

+++

Празникът  "Златна ябълка"

В този ден, петата събота на Великия пост, православните християни отдаваме акатистна похвала на Пресветата, Пречиста, Преблагословена Владичица наша Богородица и Приснодева Мария, възпоменание на светата чудотворна икона на Пресвета Богородица, наречена Благодатна, която се намира в свещения стар храм в село Воден. Чрез тая света и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи.

Възпоминание на чудото с неплодната жена, която като беше закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. Йереят, като чу плача и риданията на жената много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му.  И видя старецът (йереят) една ябълка, оставена в дар пред светата, чудотворна икона, Благодатна Богородица Дева, взе я и я даде на жената (неплодната) като благословение, а тя като прие ябълката с гореща вяра се успокои. И не след много време жената се оказа трудна (бременна). Като се роди рожбата ѝ, от вяра и благодарност към Божията Майка тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат. Поменете ме всички, които четете и слушате този синаксар, като кажете за мене грешния Ананий Клинис, Бог да го прости и помилва.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Visits: 0

Skip to content