Продължете към съдържанието

Литургията на Преждеосвещените Дарове за последен път бе отслужена тази година

IMG 1019 scaledНа Велика сряда, 28 април, за последен път тази година в православните храмовете бе отслужена св. Литургия на Преждеосвещените Дарове.

В столичната митрополитска катедрала „Св. вмчца Неделя“ тя бе възглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, свещеник Петър Славов от храмово духовенство, свещеник Харитон Манов и седем дякона: йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиян Периклиев, дякон Лука Младенов, дякон Алексий Мулачки, дякон Илиян Кирилов и дякон Любомир Славчев.

В края на богослужбата мнозина пристъпиха и се причастиха със светите Христови Тайни. Епископ Поликарп се обърна с духовно наставление към миряните, в което обясни значението на Преждеосвещената литургия и нейното изпълнение в дните на Великия пост:

Днес сложихме край на великопостните последования и навлизаме в най-духовните, най-сакралните дни на Великия пост – Страстната седмица. В първите дни ние получихме духовно наставление от Самия Господ Иисус Христос, от Неговите притчи и божествени слова, които ни наставляват какво да бъде отношението ни към Бога, към човеците и към самите нас. Разбрахме, че най-важното е да имаме любов към Бога, да имаме стремеж и постоянство в духовния живот и чрез всичко това да бъдем в подножието на нозете на Спасителя, обгърнати от смирение, което в свое време да ни обогати и ни направи достойни Божии чеда. Смирението е това, което ще ни помогне да понесем тежестта на житейския кръст и ще ни направи търпеливи. А чрез придобиване на търпение ще станем победители над всяко зло и грях…

Нека потънем през тези дни в духовни размисли, да загърбим всяка страст човешка и притеснение, омраза, завист, и да бъдем в скръбта с Христа и да Му помогнем с нашата благост, кротост и благоразположение да понесе тежестта на Кръста, за да умре за нас и да възкръсне за нас“ – завърши словото си владиката.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 1

Skip to content