Продължете към съдържанието

Василиева св. Литургия бе отслужена на Велики четвъртък в митрополитската катедрала “Св. Неделя”

IMG 15511 scaledВелики четвъртък е денят, в който се припомня Тайната вечеря. На нея Христос се явил на апостолите и дал Новата заповед – за любовта към всички. В този ден Църквата е отредила да се отслужва в храмовете св. Василиева литургия.

В столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с епископа, край св. Трапеза застанаха архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храма, иконом Николай Цурев, свещеник Петър Славов от храмово духовенство и седем дякона: йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиян Периклиев, дякон Лука Младенов, дякон Алексий Мулачки, дякон Илиян Кирилов и дякон Любомир Славчев.

Продължителните църковни песнопения бяха прекрасно изпълнени от протопсалт Георги Миков и протодякон Иван Петков, към които се присъединиха ставрофорен иконом Кирил Попов и дякон Юлиян Перикликев.

В края на Литургията епископ Поликарп припомни на богомолците евангелските събития, които Църквата духовно преживява на този ден, и отправи благопожелание за искрено смирение в душите и сърцата, с които да преживеем настъпващите духовни празници.

Нека смирили себе си на Тайната вечеря да дадем на Спасителя да умие нашите нозе, да ни направи чисти и вътрешно, и външно, и служейки Му с чистота, да преуспява чрез нас Христовата Църква во веки веков – завърши словото си владиката.

По традиция в деня, когато се припомня Тайната вечеря, много християни пристъпват към св. Причастие. И тази година мнозина вярващи се бяха подготвили с пост и изповед и се причастиха със светите Христови тайни, така те станаха духовно съпричастни към апостолите и Господнята вечеря.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки от св. олтар: Емануил Сетайеш

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Visits: 3

Skip to content