Продължете към съдържанието

Приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод 68 години от Възстановяването на Българската патриаршия

16ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

В дните на пасхална радост, когато прославяме Възкръсналия Христос Господ, Който чрез смъртта и възкресението Си ни дари с надежда за единение, блажен живот и безсмъртие, отбелязваме паметна за всемирното Православие и за Родната ни света Църква в най-новата й история събитие – 68 години от Възстановяване Патриаршеското достойнство на Българска православна църква – Българска патриаршия.

Осъществи се това, за което таяха искрена надежда и сърдечно се молиха на Всеподателя Бога безчет човеци, които векове наред отдадоха своя живот за възвръщане на онова, що ни бе отнето на сила от „княза на този свят“ (Йоан 14:30).

На 10 май 1953 г., официално бе възстановено Патриаршеското достойнство на родната ни Българска църква. За първи патриарх в най-новата ни църковна история бе избран Пловдивският митрополит Кирил, който бе приемник на последния български патриарх до началото на османското робство – славният Търновски патриарх свети Евтимий, и който остави светла диря в духовността и богата книжовност. Тази година отбелязахме 50 години от блажената му кончина и 120 години от неговото рождение.

Преминахме мъченически през периода на атеистичния режим, под мъдрото и търпеливо предстоятелство в лицето на блаженопочиналия наш скъп отец и предшественик – патриарх Максим.

Възстановяването на патриаршески институт е паметно събитие с изключителна историческа важност в многовековната църковна история на скъпата ни българска държава. Душите и сърцата ни са изпълнени с благодарност и славословие към Онзи, чрез Когото “живеем, и се движим, и съществуваме” (срв. Деян.17:28). Възстановена бе една справедливост, отнета по най-несправедливия начин, защото предците ни са помнили и днес ние помним, че без Бога не може да вършим нищо (срв. Иоан. 15:5).

ОБИЧНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

С чувство на радост и признателност, взорът ни се отправя към идните поколения, в които надеждата ни е, че ще продължат онова, що са ни завещали нашите деди. Нека помнят, че самостойността е проява на особено Божие благословение, което е в следствие на вложения в нас стремеж за съвършенство и прослава на делото на спасението.

Днес си спомняме за всички знайни и незнайни свещенослужители, църковнослужители и съработници на Господнята нива, които наред в борбата за духовна и национална независимост, успяха да съхранят, не само Вярата, но и Църквата, такива, каквито са ни я завещали предците и светите апостоли, както и паметта за славното минало на Българската църква и народ, така че да могат да я възстановят в лицето на Екзархията през 1870 г. и на Патриаршията през 1953 г. На всички тях днес отправяме нашата благодарност и молитва за блажен живот в царството на обещаните блага!

Честита 68-годишнина от Възстановяването на Българската Патриаршия!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Visits: 1

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content