Продължете към съдържанието

Празникът на св. пророк Елисей – втори храмов празник в княжевската енория

IMG 0908 scaledС архиерейска св. Литургия в храм „Св. пророк Илия”, кв. "Княжево" бе почетен днес свети пророк Елисей, един от закрилниците на княжевската енория.

В чест на светия пророк, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния храм. Богослужението бе възглавено от  Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, протойерей Дилян Цветков, предстоятел на храм „Св. прор. Илия“ в кв. Княжево, протойерей Иван Иванов, протойерей Костадин Тренев, свещеник Светослав Славов, свещеник Георги Читалов, свещеник Петър Дишков, свещеник Пламен Николов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от храмовите певци, ръководени от свещеник Марио Михов. По време на литургията епископ Поликарп пострига за четец и певец на Българската православна църква шестгодишния Иван, който пожела да помага на свещениците в св. Олтар.

В края на богослужбата епископ Поликарп разказа житието на великия и дивен пророк Елисей, живял 900 години преди рождението на Иисус Христос.
„Той изобличавал иудейския народ, който се отдалечавал от Бога и със своята проповед се е стремял да го отвърне от езичеството. Като ревностен и предан ученик на св. пророк Илия, той не искал нищо друго, освен благодатта, която почива върху неговия учител… Светият пророк си отиде от този свят в дълбока старост, верен на Божиите повели и заповеди и дал пример за подражание“ – каза владиката и поясни че в княжевския храм „Св. пр. Илия“ се намира параклис, посветен на светия пророк. „Затова искаме да установим ново духовно, богослужебно начало и традиция в този ден да се събираме на съборна молитва в храма и да честваме празника на пророк Елисей като втори храмов празник“ – каза викарият на Софийския митрополит и пожела да бъдем изпълнени със съкровената вяра и смирение на светия пророк, „който стана любим ученик“, да вървим по пътя на спасението и добруването на народа.

Предстоятелят на празнуващия храм иконом Дилян Цветков изрази благодарност от името на всички духовници и присъстващи към Негово Светейшество патриарх Неофит и викария му епископ Поликарп за тържествено честване и поставянето на нова традиция. След богослужбата владиката разгледа параклиса, посветен на св. пр. Елисей в храма, който от дълги години не функционира. Той обсъди с отец Дилян предстоящия ремонт и даде насоки за неговото възстановяване.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки от св.олтар: Йоан Иванов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content