Продължете към съдържанието

Летен празник на столичния храм “Св. Наум Охридски”

IMG 7876 scaledНа 20 юни православната Църква празнува паметта на преподобния Наум Охридски, денят е известен като летния празник на светеца. Поради съвпадение тази година на Петдесетница със светийския празник, той бе тържествено отбелязан на 22 юни. Да влязат в радостта на енорията, в едноименния храм в столичния кв. "Дружба" се събраха множество християни.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храма бе отслужена архирейска св. Литургия, възглавена от Негово  Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. 

В съслужение с него в богослужбата взеха участие протойерей Владимир Дойчев, свещеник Владимир Гълъбов от храмовото духовенство, свещеник Гавриил Николов и дякон Йоан Кръстителски.

За молитвеното настроение на богомолците и благолепната богослужба изключително допринесе изпълнението на хор „Св. Наум Охридски“. Певците, разположени на двете певници, бяха ръководени на дясната – от д-р Андрей Касабов, а на лявата – от Тянко Николов, преподавател по Източно-църковно пение в Пловдивската духовна семинария.

В края на Литургията с пастирско слово към многобройните присъстващи се обърна епископ Поликарп. Неговото слово бе за просветителското дело на св. Наум Охридски – най-младият от учениците на светите първоучители и равноапостолни братя Кирил и Методий.

Владиката поздрави духовенството и присъстващите благочестиви християни от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, благодари на духовниците, взели участие в богослужението, на певците за сладкопението и на всички, уважили празника на св. Наум, като пожела: „Нека всеки един от нас като св. Наум да утвърждава себе си пред Бога, да бъде в духовно постоянство и се упражнява в добродетелност, да има мисионеско служение и във всичко да бъде пример за тези, които са около него… Нека свети Наум бъде наш наставник, учител във вярата и помощник по пътя към Царството Божие!“

С думи на благодарност към владиката се обърна предстоятелят на храма ставрофорен иконом Христо Пудин, който му пожела да бъде здрав, да има крепки сили по щедростта и милостта Божия и все така с любов да обгрижва Софийска епархия. Като дар и спомен от празника отец Христо поднесе в дар на епископ Поликарп икона на Св. Богородица. С трикратно многолетствие, подето от цялото църковно изпълнение, завърши духовното тържество в енорията на квартал "Дружба".

Текст и снимки: Весела Игнатова
Видео: Любомир Игнатов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

https://youtu.be/VLb2Sleae34

Visits: 3

Skip to content